Presa

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE Dumnezeu și… filosofii

today30 May 2019 21

Background
share close

1. „OMUL ÎN SINE ARE UN GOL… PE CARE NIMENI ŞI NIMIC NU-L POATE UMPLE, ÎN AFARĂ DE DUMNEZEU”.

Blaise Pascal (1623-1662),

matematician, fizician şi filosof francez având contribuţii deosebite în numeroase domenii ale ştiinţei, precum construcţia unor calculatoare mecanice, consideraţii asupra teoriei probabilităţilor, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune şi vid. În urma unei revelaţii religioase în 1654, Pascal abandonează matematica şi ştiinţele exacte şi îţi dedică viaţa filosofiei şi teologiei. Concepţia lui Pascal era, în puţine cuvinte: “DUMNEZEU EXISTĂ PENTRU CĂ ESTE CEL MAI BUN PARIU”:Dacă Dumnezeu există şi sunt credincios, câştig viaţa veşnică; dacă nu, nu am nimic de pierdut”, iar el avea nevoie de Dumnezeu pentru a îndrepta din când în când dezordinea din Univers. A fost supranumit la vremea respectivă “SAVANTUL CARE A MĂSURAT LUMEA CU IUBIREA LUI DUMNEZEU.

***

2. „VIAŢA E DUELUL LUI DUMNEZEU CU DIAVOLUL, IAR CÂMPUL DE BĂTĂLIE SUNT EU”.

Fiodor Dostoievski (1821-1881),

a fost unul din cei mai importanţi scriitori ruşi, operele sale având un efect profund şi de durată asupra literaturii, filosofiei, psihologiei şi teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creaţii ale sale sunt cele patru mari romane: Crimă şi pedeapsă, Idiotul, Fraţii Karamazov şi Demonii. Cărţile lui sunt traduse şi comentate în 170 de limbi din întreaga lume; după ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru şi filme celebre.

***

3. „DUMNEZEU EXISTA ÎNAINTE CA TU SĂ PORNEŞTI ÎN CĂUTAREA LUI. EL ESTE MAI APROAPE DE TINE DECÂT RESPIRAŢIA TA”.

Swami Shivananda (1854-1934),

medic, maestru spiritual hinduist, care a predat yoga şi sistemul Vedanta. Discipol direct al lui Ramakrishda (1836-1886), unul din cei mai mari filosofi mistici ai secolului al XIX-lea. Mircea Eliade a petrecut mai multe luni alături de Swami Shivananda.

Autor de citate:

– “Pune-ţi inima, mintea şi sufletul chiar şi în cele mai mărunte acţiuni! Acesta e secretul succesului.

– ”Umilinţa nu este laşitate. Blândeţea nu este slăbiciune. Umilinţa şi blândeţea sunt, într-adevăr, puteri spirituale”.

– “Dacă nu cunoşti regulile de bună purtare, nu îţi poţi forma caracterul”

P.S. „Cel ce are minte, să ia aminte!”

Părintele Ilie

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

ASOCIAȚIA JURNALIȘTILOR ROMÂNI DE PRETUTINDENI CHEAMĂ ÎN INSTANȚĂ MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETU

Problema finanțării proiectelor din diaspora de către Ministerul Românilor de Pretutindeni (sau alte variante care au existat de-a lungul timpului) a fost întotdeauna o sursă de nemulțumire și conflict între asociațiile de pretutindeni și funcționarii statului român. Criterii schimbătoare numai de ei înțelese, formulare lipsite de sens, ștampile, chiar dacă acestea s-au scos până și din România ca să nu mai vorbim de alte țări, le-am văzut pe toate. Pe […]

today27 May 2019 13


Similar posts

Presa

Războiul Hamas, interviu cu prof. Ada Aharoni

Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024   Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)   Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]

today26 January 2024 11

0%