Presa

Evenimente culturale cu prilejul Zilei Culturii Naționale

today17 January 2020 18

Background
share close

În acest an pe 15 ianuarie s-au împlinit 170 de ani de la nașterea geniului poeziei românești Mihai Eminescu, cel care scria ,,educaţiunea e cultura caracterului, cultura e educaţiunea minţii”. Ziua sa de naștere a devenit Ziua Culturii Naționale. Această zi a fost sărbătorită șila Turda, Blaj, Târgu – Jiu prin evenimente remarcabile.

În sala mare a Teatrului ,,Aureliu Manea” din Turda Primăria municipiului Turda și Casa de Cultură au organizat in data de 14 ianuarie 2020 spectacolul de poezie și muzică ,,România Multiculturală” cu participarea actriței Lamia Beligan, a sopranei Silvia Sorina Munteanu și a pianistei Viorela Cicur. Au fost recitate versuri de Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nikolaus Lenau, Sandor Petofi, Endre Ady, Alexandru Philippide, Haig Acterian, Nina Casian, Alexandru Macedonski. Melomanii prezenți la spectacol au ascultat lieduri și arii compuse de Sabin Păutza, Gherasae Dendrino, Gheorghe Dima, George Stephănescu, Tiberiu Brediceanu, George Grigoriu. Spectacolu a fost prezentat de Sebastian Crăciun. In foyerul teatrului artiștii plastici – Cornelia Vidrașcu, Maria Cristea, Felicia Răcean, Ovidiu Cosac, Nicușor Țigănilă, Gavril Nechifor, Flaviu Bugnariu, Larisa Oniș, Anca Kiș, Alida Nagy, Manole Ciui, membri ai Societății Culturale ,,Filarmonia” Turda au prezentat o expoziție de artă – fotografie, grafică și pictură.

Tot arta plastică a fost prezentă și la Blaj, unde pe data de 15 ianuarie 2020 la Palatul Cultural Primăria municipiului Blaj și Asociația Culturală ,,Casa Colecțiilor” din Turda a fost vernisată expoziția retrospectivă de pictură a artistului plastic Mircea Maximilian Boeriu. Pe simezele edificiului cultural au fost expuse peste 170 de tablouri realizate de artist în perioada 1960 – 2019. La deschidere au fost prezenți domnul primar Gheorghe Valentin Rotar, domnul director al Palatului Cultural din Blaj Ovidiu Câmpeanu, domnul Zoltan Mladszi Ionescu președinte al Asociației Culturale ,,Casa Colecțiilor” Turda, doamna vicepreședinte a Asociației Culturale ,,Casa Colecțiilor” Turda Laura Ionescu, domnul Aurel Șandru vicepreședinte al Asociației Culturale ,,Casa Colecțiilor” Turda și artist plastic Cristina Oprea. În cadrul aceste manifestări pictorul Mircea Maximilian Boeriu a primit asigurările din partea domnului primar că va primi în curând titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Blaj.

Astăzi 16 ianuarie 2020 la ora 16 s-a deschis expoziția de fotografie a artiștilor fotografi turdeni Nicușor Țigănilă, Ovidiu Cosac și Sebastian Vasile Luca la Târgu-Jiu.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a pus la dispoziție Sala ,,Florin Iusuf” pentru ca cei trei fotografi turdeni să își expună proiectul POTAISSA. Curatorul expozitiei este domnul Teodor Dădălău.

Astfel artiștii au spus fiecare prin modul său de exprimare artistică LA MULȚI ANI! oamenilor de cultură din toată țara. Nu trebuie să uităm marile noastre valori, dar trebuie să susținem artiștii contemporani prin prezența la evenimentele artistice pe care ni le oferă. Să nu uităm că arta ne face mai buni.

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

Jurnal de Emigrant. R. Moldova- o țară în căutarea fericirii

Eminescu, Micle și Vieru în ospeție în țara lui Shakespeare În prima duminică a fiecărei luni magazinul de cărți Eagle Bookshop din centrul orașului Bedford, din apropierea Londrei, este gazda unui salon de poezie, teatru și muzică cu o tradiție de zeci de ani (Swan Poetry Group). Mutat recent într-un sediu nou, cu spații luminoase și rafturi creativ amenajate, magazinul Eagle Bookshop este locul  în care pasiunea pentru cărți și […]

today10 January 2020 12

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sponsori
0%