Presa

Jurnal de Emigrant. R. Moldova- o țară în căutarea fericirii

today10 January 2020 19

Background
share close

Eminescu, Micle și Vieru în ospeție în țara lui Shakespeare

În prima duminică a fiecărei luni magazinul de cărți Eagle Bookshop din centrul orașului Bedford, din apropierea Londrei, este gazda unui salon de poezie, teatru și muzică cu o tradiție de zeci de ani (Swan Poetry Group). Mutat recent într-un sediu nou, cu spații luminoase și rafturi creativ amenajate, magazinul Eagle Bookshop este locul  în care pasiunea pentru cărți și cea pentru poezie se împletește armonios în sufletele membrilor cenaclului cât și a spectatorilor. Membrii cenaclului sunt localnici: învățători, muzicieni, scriitori, actori și directori de teatru, majoritatea la pensie. Printre ei, de aproape un an și jurnalista Ina Guțu. Ea a reușit să le stârnească curiozitatea britanicilor legat de Moldova, România și cultura comună a celor două state:

Mă aflu în Marea Britanie de aproape un an, timp în care am reușit să cunosc puțin din bucuriile, tristețile, dar, cel mai important, cred,  am reușit să înțeleg puțin din provocările care se ridică în fața unui basarabean plecat de acasă, peste mări, în căutarea unui trai mai bun, și poate a unei vieți mai fericite. Pentru că arta și cultura sunt lucrurile care unesc oamenii vorbindu-le într-o limbă universală, a frumosului, așa se face că am ajuns parte dintr-o familie, o comunitate de oameni îndrăgostiți de carte și poezie, membrii unui cenaclu literar, prin intermediul căruia am reușit să le povestesc englezilor mai multe despre Veronica Micle, Mihai Eminescu, Grigore Vieru și luptele duse în stânga Prutului de regretatul poet în numele românismului.

Bill Lay este actor, director de teatru și conducătorul acestui cenaclu: ”Cred că este trist că cel mai important lucru pe care noi, în această țară, îl cunoaștem despre literatura română are legătura cu Dracula și aceste legende din Transilvania.  Ieri am degustat un vin din R. Moldova și a fost foarte bun. Personajele care m-au impresionat mult sunt Veronica Micle și Mihai Eminescu. Povestea de dragoste dintre cei doi este fascinantă, dar și ceea ce au scris. Trebuie să recunoaștem că noi, britanicii știm foarte puține lucruri despre România și Moldova și cultura lor și poate că e timpul să învățăm mai multe. De ziua Națională transmit urările mele de bine Moldovei și României. Aveți o cultură fascinantă și mi-ar plăcea să vă vizitez într-o zi”, susține Bill Lay.

Paul Barnes este învățător de limba și literatura engleză și un pasionat al operei lui Shakespeare: ”Am fost interesat să aflu mai multe despre istoria comună a Moldovei și României, despre limbă și despre politica loc. L-am descoperit pe Grigore Vieru și poezia sa cu Râul Prut mi s-a părut interesantă. Am aflat de asemenea mai multe despre călătoria profesorului Ion Mărgineanu. Noi în Marea Britanie suntem mulțumiți și mândri că nu am mai fost invadați și ocupați din 1066, când francezii au venit peste noi și au adus cu ei o mare influență asupra limbii și culturii engleze. De atunci, nu am mai fost invadați, așa încât ne-am dezvoltat în pace și democrație multe secole. Nimic nu se compară cu ce s-a întâmplat în Uniunea Sovietică, crede Paul Barnes. Helen Vandevelde este scriitoare, fostă jurnalistă și comunicatoare internațională în domeniul educației: ”Îmi amintesc acum câteva săptămâni,  în cadrul uneia dintre întâlniri cu tema ”Vocile femeilor” am înscenat un mic fragment din Romeo și Julieta, interpretându-le pe Julieta și pe doica sa, îmbrăcate în costume de epocă. Mai apoi ai venit cu povestea de dragoste dintre Veronica Micle și  Mihai Eminescu. Romeo și Julieta scrisă de Shakespeare este o ficțiune, în timp ce acești doi oameni au existat cu adevărat și au trăit o soartă similară cu cea a lui Romeo și a Julietei. Cred că învățând despre istoria și tradițiile altor popoare, nu doar că învățam despre cultura acelor națiuni, ajungem să cunoaștem mai multe și despre propria noastră identitate”, susține Helen Vandevelde.

Considerată printre cele mai sărace țări din Europa, R. Moldova este afectată, la fel ca și România, de fenomenul emigrării. Zilnic, 106 oameni părăsesc definitv acest mic stat tampon situat la granița dintre Est și Vest. Datele neoficiale arată că aproape jumătate din cele 3.5 milioane de cetățeni ai R. Moldova ar fi peste hotare în căutarea unei vieți mai bune. Cei plecați prin banii trimiși rudelor sau familiilor rămase acasă asigură o cincime din PIB-ul național al R. Moldova.

”Jurnal de emigrant. R. Moldova- o țară în căutarea fericirii” este o rubrică săptămânală difuzată la Radio România Chișinău, începând din decembrie 2019. Este concepută și realizată de jurnalista Ina Guțu, stabilită în Marea Britanie șip rezintă frânturi din viața unui basarabean plecat peste hotare, cu bucuriile, tristețile, dar mai ales provocările ce apar în fața celor care au luat drumul străinătății.

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

Ziua Națională a Artei Fotografice sărbătorită la Turda

Mâine, sâmbătă 11 ianuarie 2020 va avea loc la Turda, în cadrul galeriei de artă,,Valer Suciu” o expoziție de fotografie prin care se dorește marcarea unei zile importante, Ziua Națională a Artei Fotografice. În cadrul colecției sale, familia Zoltan Mladzi Ionescuși Laura Ionescu dețin un album cu fotografii realizate de teologul, avocatul și fotograful Ioniță G. Andron (1917 - 1989) de la a cărui dispariție au trecut trei decenii. Născut […]

today10 January 2020 10


Similar posts

Presa

Războiul Hamas, interviu cu prof. Ada Aharoni

Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024   Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)   Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]

today26 January 2024 15

0%