Presa

Comemorarea a 25 de ani de la genocidul din Srebrenica

today14 July 2020 5

Background
share close

Pe data de 11 iulie a.c. se împlinesc 25 de ani de la genocidul din oraşul Srebrenica, fosta Iugoslavie, actualmente Bosnia şi Herţegovina, unde în câteva zile au fost executaţi 8372 de musulmani bosniaci, bărbaţi şi băieţi;numărul de victime poate fi chiar mai mare.

Acesta a fost cel mai mare masacru în masă din Europa după al Doilea Război Mondial.

Numeroşi lideri din lumea întreagă au transmis şi vor transmite mesaje în legătură cu această comemorare.

Extras din mesajul secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite Antonio Guterres: ”Cu un sfert de secol în urmă, Naţiunile Unite şi comunitatea internaţională au eşuat în faţa oamenilor din Srebrenica. Aşa cum anteriorul secretar general Kofi Annan a spus, acest eşec ”va bântui istoria noastră pentru totdeauna”. Confruntarea acestui trecut este un pas vital spre a reconstrui încrederea. Reconcilierea trebuie să fie susţinută de către empatie mutuală şi înţelegere.

Reconcilierea înseamnă respingerea negării genocidului şi a crimelor de război şi a oricărui efort de a glorifica criminali de război condamnaţi. De asemenea înseamnă recunoaşterea suferinţelor tuturor victimelor şi neatribuirea vinei colective.”

Pe data de 9 iulie a.c. a fost lansat Muzeul Virtual Srebrenica, un proiect realizat de către Al Jazeera Balkans şi Remembering Srebrenica UK, pentru a face posibilă oricui vizitarea virtuală a Centrului Memorial Srebrenica-Potocari şi spre a perpetua memoria victimelor.

Memorialul online poate fi vizitat prin accesarea paginii de internet: www.srebrenica360.com

În timp ce am fost în Sarajevo anul trecut, am văzut o floare neobişnuită desenată pe o clădire,însoţită de cuvintele: Remembering Srebrenica. Am aflat că aceasta se numeşte floarea Srebrenica şi este un simbol larg răspândit, asociat cu comemorarea genocidului de la Srebrenica. Floarea are 11 petale care reprezintă data de 11 iulie, data în care masacrul a avut loc.

Culoarea albă a petalelor se referă la inocenţa victimelor, iar centrul florii, care este verde, reprezintă speranţa.

Răspândirea seminţelor urii şi a dezinformării, promovarea intoleranţei şi a prejudecăţilor poate avea un impact catastrofal asupra comunităţilor, şi comportă riscul de a erupe în abuzuri şi violenţă fără margini, aşa cum s-a întâmplat la Srebrenica. Societatea nu poate fi niciodată îndeajuns de prudentă şi trebuie să ia măsurile necesare pentru prevenirea repetării unor asemenea atrocităţi.

Fie pace pe pământ.

 
 

Corespondent: Ion-Marius Tatomir

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

Adunarea Generală a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Adunarea Generală a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, sesiunea a II-a, a avut loc la Grădina de vară a Teatrului „Constantin Tănase” din București. Reunind ziariști și șefi de filiale din toată țara, manifestarea a reprezentat voința exprimată liber, prin vot deschis, a tuturor membrilor organizației, care i-au mandatat pe cei prezenți să le exprime votul la forul statutar al Uniunii. Pe ordinea de zi a Adunării Generale a UZPR, […]

today14 July 2020 145


Similar posts

Presa

Războiul Hamas, interviu cu prof. Ada Aharoni

Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024   Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)   Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]

today26 January 2024 11

0%