Presa

Calatorie vizuala

today13 July 2015 24

Background
share close

Orasul Câmpulung Muscel a împlinit 800 de ani de atestare documentara si a fost în sarbatoare. Au avut loc mai multe manifestari culturale printre care mentionez Simpozionul ,,Cultura si spiritualitate” organizat de Casa de Cultura ,,Tudor Musatescu” Câmpulung Muscel si desfasurat în Sala de Festivitati a Primariei orasului, Simpozion de Comunicari stiintifice ,,Si totusi se mai scrie” lansari de carti si reviste culturale, având acelasi organizator. S-a lansat cartea ,,O viata de artist – Thury Stefan” scrisa de Mioara Thury si s-a vernisat expozitia  ,,Aminitiri din podul casei” organizatorul ei fiind Casa de Cultura a Sindicatelor ,,C.D.Aricescu” din Câmpulung Muscel.

Si pentru ca am vorbit de vernisaj trebuiesc amintite alte doua expozitii. Prima s-a numit ,,Ce au mai pictat pictorii din cenaclul I.D.Negulici” având ca autori pe maestrul Grigore Popescu, Liviu Florian Cioaca, George Paulian, Ionel Dâmboianu, Maria Radut, Antoneta Cocos-Andreescu, Radu Stefan, Rodica Nedelet, Gabriela Ghinea, Diana Leca, Cornelia Vasiloiu, Carmen Kozorus si Livia Oprescu si a fost organizata în Holul mare al Primariei Cîmpulung Muscel.

Cea de-a doua expozitie s-a numit simplu ,,Expozitie de pictura” avându-i ca autori pe Nelu Constantin si Alexandru Marinescu. Evenimentul expozitional a avut loc în cadrul Complexului ,,Big & Small” din localitate, pe data de 16 iulie 2015.  Fiecare dintre expozanti a prezentat un numar de 16 lucrari realizate pe pânza si carton în culori de ulei.

Domnul Nelu Constantin presedinte al Cenaclului ,,I.D.Negulici” face un demers vizual foarte interesant, plecând de la o sarbatoare pre-crestina ,,Sânzinele”, pictând o compozitie foarte dinamica pe aceasta tema si ajungând în zona sacrului, prin pictarea câtorva peisaje în care troneaza mândre, ca poporul ce le-a construit, manastirile din zona – ,,Corbii de Piatra” si ,,Namaiesti”.

Asa cum am afirmat si la vernisaj, tablourile domniei sale sunt ferestre deschise spre peisajele mirifice ale zonei de interferenta între deal si munte, o zona istorica de mare valoare.

Este cea de-a doua manifestare expozitionala din acest an a domnului Nelu Constantin, deoarece a mai expus propriile creatii si la galeria ,,Arta” din localitate, avându-l ca partener de dialog vizual pe pictorul Ionel Dâmboianu, un colorist bun, o prezenta interesanta pe simezele câmpulungene.

Alegerea temelor, dar si modul cum le întâmpina sufleteste, evoca starea interioara a autorului. Peisajele domniei sale evoca doua caracteristici definitorii – sensibilitate si forta de expresie. Se straduieste sa redea fiecare colt de natura filtrându-l prin filtrul sentimentelor, peisaje sale montane te cuceresc la prima vizualizare. Fiecare tablou degaja optimism, te invita parca sa nu fii un simplu trecator prin zona, ci sa respiri si sa pulsezi alaturi de locuitori si de magia locurilor (,,Pe Bughita”).

Alexandru Marinescu, vicepresedinte al aceluiasi cenaclu artistic mentionat, cauta sa se exprime plastic adoptând tematici diferite, trecând cu oarecare usurinta de la portret la natura statica, la peisaj si chiar la nud. Pentru a demonstra aceasta usurinta a adus în fataa privitorilor lucrari din fiecare tema. Dar poate ca nu întâmplator, în mijlocul expozitiei troneaza portretul nepotelului domniei sale.

Vedeti, acesti artisti si în special domnul Marinescu este constient ca tânara generatie, formata din nepoti, stranepoti, este cea care trebuie sa învete sa priveasca un tablou si sa daruiasca celorlalti peisajul zonal, nu stocat de un aparat performant de fotografiat, ci filtrat si redat cu ajutorul sufletului si al culorilor. Alaturi de portrete, artistul aseaza cu grija, naturile statice unde uneltele, adica pensulele si traditionalele vase de ceramica, confera o legatura cu pictura româneasca de început de secol XX, traditionala ca viziune, însa domnia sa stie sa le ,,personalizeze” prin modul de asezare a stratului pictural, prin pensulatie si prin compunerea cadrului compozitional, dar si prin celelalte elemente ce le însotesc.

Zona peisajului ecumenic, as putea spune, adica unde sunt reprezentate biserici din oras, constructii vechi, datând înca din secolul XIII, ocupa un spatiu important în expozitie. Tema peisajului se observa ca este una destul de iubita prin numarul mare de lucrari. Acesti artisti alaturi de colegii domniilor lor fac un lucru extrem de important pentru noi toti – nu ne lasa sa uitam ce tara frumoasa avem. Le doresc din suflet ,,La multi ani!” inspirati si succes, sa duceti si peste hotare, o data cu pânzele domniilor voastre, frumosul colorit al sufletului românesc.

Autor: Cristina Oprea, artist plastic Dr. în istorie si arte vizuale

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

Visul vieții sănătoase la Viena

Este o mare onoare pentru mine să scriu și în această săptămână despre o pesonalitate din Sighetu Marmației, care face cinste acestui oraș și pe care l-am întâlnit în această țară a valsului, venit doar pentru câteva zile. Nu se afla la Viena în concediu ci pentru a face cunoscute produsele „Regenerol”, al cărui inventator este. Domnul doctor Vasile Bodnar din Sighetu Marmației, este totodată președintele Asociației Medicilor și Farmaciștilor […]

today20 June 2015 21 1


Similar posts

Presa

Războiul Hamas, interviu cu prof. Ada Aharoni

Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024   Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)   Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]

today26 January 2024 11

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sponsori
0%