RTV Unirea Internațional Un radio pentru toți românii
OVIDIU CONSTANTIN CORNILĂ-EMISIUNEA DESTIN ROMÂNESC 31 MARTIE 2022
Într-o seară magică de septembrie, Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA, împreună cu Parohia Greco-Catolică Română din Wiener Neustadt, Centrul Cultural Borșa din Maramureș și Cetatea Romei, a adus la viață o veritabilă sărbătoare a spiritului românesc. Sâmbătă, 7 septembrie 2024, la ora 18:00, în decorul primitor al orașului Wiener Neustadt, evenimentul inițiat de scriitorul Nicoară Mihali a reunit oficialități, artiști și iubitori de cultură într-o atmosferă plină de emoție și rafinament.
Printre personalitățile prezente s-a numărat doamna Monica Oprescu, reprezentant al Institutului Cultural Român din Viena, a cărei prezență a adus un plus de valoare evenimentului. Debutul serii a fost marcat de sunetele fluierului, interpretate de talentatul artist Noian, care a pregătit publicul pentru un discurs emoționant despre Avram Iancu, susținut cu pasiune și elocvență de Nicoară Mihali.
Soprana Sara Mihali a încântat audiența cu arii consacrate, aducând un strop de sublim și eleganță pe scenă. Momentul poetic a fost asigurat de Ionuț Hanțig, un tânăr regizor și recitator talentat, care a captivat publicul cu vocea sa puternică și prezența scenică impunătoare. Trupa de balet Colibri, condusă cu măiestrie de Raluca Hojda, a prezentat două dansuri remarcabile: unul alegoric și altul vibrant, încheind spectacolul într-o notă de grație și expresivitate.
Surpriza finală a fost reprezentată de gestul doamnei Antonia Tomoioagă, director al Centrului Cultural Borșa din Maramureș, care a înmânat trăistuțele cu cadouri pentru organizatori și oficialități, un simbol al recunoștinței și al încheierii frumoase a evenimentului. Mulțumim doamnei Tomoioagă pentru sprijinul acordat și pentru contribuția sa valoroasă la succesul acestei inițiative.
După reprezentație, toți cei prezenți s-au bucurat de un bufet îmbelșugat, unde deliciile maramureșene, precum țuica de prună adusă de părintele protopop Vasile Hotico și cașul proaspăt oferit de scriitorul Nicoară Mihali, au fost foarte apreciate. Seara a continuat în centrul orașului cu un concert organizat de trupa Mini & Claus, care a adus energie și momente memorabile. Fetele din trupa de balet și întreg grupul românesc au dansat cu entuziasm alături de trupă, iar la finalul concertului, Ionuț Hanțig a urcat pe scenă pentru a cânta împreună cu artiștii.
Duminica a adus un alt moment de emoție, la Biserica St. Leopold din Wiener Neustadt, unde creștinii români greco-catolici au sărbătorit hramul „Nașterea Maicii Domnului” și cei 10 ani de la înființarea parohiei din acest frumos oraș. Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele Ioan Iulian Hotico și părintele Felician Vladu, alături de părintele Ovidiu Ioan Pintea și părintele Traian Tămaș din Viena, părintele Alexandru Dumitru Suciu din Graz, părintele Petru Vladu, părintele Vasile Hotico și preoții din Germania, părintele Grigore Tiplea și părintele Cătălin Pop. Diaconul slujbei a fost domnul dr. Gerhard Deimel.
Coincidență sau poate intenție divină, acest sobor de 9 preoți și un diacon, în perfectă aliniere cu cei 10 ani de la înființarea parohiei, a condus ceremonia în fața unei mulțimi numeroase, întărind credința că nimic nu este întâmplător și că totul se desfășoară sub rânduiala discretă a lui Dumnezeu. Părintele Vasile Hotico, venit special din Maramureș, a susținut o predică profundă și emoționantă, subliniind semnificația sărbătorii și rolul Sfintei Fecioare Maria nu doar ca mamă a lui Isus, ci și ca ocrotitoare a întregii umanități și a creștinilor.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul dirijat de Bogdan Popescu, compus din credincioși din Wiener Neustadt și Viena.
Părintele Ovidiu Ioan Pintea, de la Parohia Viena II, Kagran, a adresat un cuvânt de învățătură în limba germană, felicitând cu căldură toți participanții la Sfânta Liturghie și aducând un omagiu special comunității din Wiener Neustadt, care sărbătorește un deceniu de existență. Prin acest moment aniversar, părintele a subliniat simbolul profund al unității și al credinței care leagă sufletele credincioșilor.
La finalul slujbei, invitații au fost poftiți la o agapă generoasă, unde preparatele tradiționale românești și austriece au adus gustul autenticității.
Un moment simbolic al cifrelor și al talentului a fost reprezentat de trupa de balet Colibri, care, cu un număr simbolic de 10 balerine, a oferit un spectacol deosebit în costume populare, captivând publicul prin grație și rafinament. Frumusețea și eleganța fetelor au stârnit ropote de aplauze, iar meritul de a forma și inspira aceste tinere talente îi revine Ralucăi Hojda, un exemplu desăvârșit de devotament și profesionalism în arta dansului.
Momentul memorabil al după-amiezii a fost recitalul lui Sergiu Gabriel Kotorbacs, om de radio și televiziune, inginer de sunet și profesor de canto. Interpretările sale, de la „Să-mi cânți cobzar” la „Cui nu-i place dragostea”, au oferit publicului o experiență muzicală profundă și emoționantă.
Ionuț Hanțig a încheiat spectacolul cu un recital de muzică internațională, încântând și publicul non-român și oferind o notă universală întregii sărbători.
Evenimentul s-a încheiat într-o notă festivă, cu înmânarea diplomelor de excelență și a icoanelor pentru cei care au contribuit la succesul acestei manifestări culturale. Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA și RTV Unirea Internațional au exprimat mulțumiri speciale Parohiei Greco-Catolice Române din Wiener Neustadt, Institutului Cultural Român Viena, Centrului Cultural Borșa, precum și tuturor sponsorilor și colaboratorilor care au sprijinit această inițiativă.
Prin aceste momente unice, evenimentul „Lecția de Patriotism” dedicat comemorării celor 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu a fost un adevărat omagiu adus tradiției și valorilor românești, marcând o toamnă culturală de neuitat în Austria. Salutăm respectuos cu inima deschisă, mulțumind tuturor celor care au fost alături de noi, dorindu-le sănătate, bucurii și recunoștință pentru eforturile depuse.
Nelu Godja
10.09.2024
Written by: Echipa RadioTV Unirea
Profesia în armonie cu pasiunea Motto: ”Funcția artei este de a educa, nu de a fi rentabilă” (Riccardo Muti) - Interviu cu Michael Damian, compozitor, dirijor, profesor și muzicolog – De Lucreția Berzintu În vibranta lume a muzicii, fiecare notă reprezintă o poveste, iar fiecare instrument își aduce propria […]
Interviu cu dirijorul Cristian Sandu De Lucreția Berzintu Motto: ,,Doar trăind experiența muzicii ca prezență a verticalității divine peste orizontalitatea noastră efemeră, consider că putem pune muzica la baza evoluției noastre sufletești.” (Cristian Sandu) Astăzi, 31 ianuarie 2024, aflându-mă la Opera Națională Română Iași pentru spectacolul de operă, […]