Presa

Pe urmele lui George Enescu, Ziua Națională a României sărbătorită la Haga

today17 December 2017 18

Background
share close

Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Bruxelles au celebrat Ziua Națională a României la Haga printr-un concert extraordinar dedicat compozitorului George Enescu, în interpretarea cvartetului condus de violonista Irina Simon-Renes. Evenimentul a avut loc la Haga, în data de 30 noiembrie a.c, în biserica De Nieuwe Badkapel din Scheveningen.

În programul concertului, cvartetul format din Irina Simon-Renes (vioară), George Dumitriu (violă), Theresa Beldi (violoncel) și Anastasia Safonova (pian) a interpretat compoziții semnate de George Enescu, Béla Bartók, Ion Scărlătescu, Felicia Donceanu, George Dumitriu și Johannes Brahms. Programul muzical a fost atent ales, cu lucrări reprezentative din diferite regiuni ale țării, în intenția de a recrea, prin muzică, o atmosferă  românească, caldă și deschisă.

Muzeul Național „George Enescu“ a sprijinit organizarea evenimentului.

„Suntem onorați să ne preluăm responsabilitatea în calitate de ambasadori muzicali ai României!“, a declarat Irina Simon-Renes pentru ICR Bruxelles.

La eveniment au fost prezenți peste 300 de spectatori, reprezentanți ai autorităților statului de reședință, ai corpului diplomatic și consular străin acreditat în Țările de Jos, reprezentanți din conducerea organizațiilor internaționale și europene cu sediul în Olanda, ai mediului academic și universitar, precum și reprezentanți ai comunității române. Printre distinșii invitați, la eveniment au participat Directorul General al EUROPALIA International şi Comisarul General al Festivalului EUROPALIA România (octombrie 2019-ianuarie 2020).

Încântat de măiestria și virtuozitatea artiștilor, publicul participant la eveniment a apreciat în mod deosebit interpretarea plină de sensibilitate și talent a compozițiilor, precum şi bogăția patrimoniului muzical românesc.

În discursul de deschidere, E.S. doamna Brândușa Predescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Țărilor de Jos, a evocat aspecte importante ale istoriei naționale, cu accent pe evidenţierea datei 1 Decembrie 1918, și a anunţat anul 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri. Ambasadorul României la Haga a subliniat că în mod simbolic legăturile culturale între România și Regatul Țărilor de Jos sunt indisolubil legate de moştenirea muzicală a lui George Enescu care a vizitat Haga şi a cântat în Scheveningen.

Proiectul se încadrează în seria concertelor dedicate Zilei Naționale a României organizate de ICR Bruxelles şi de misiunile diplomatice din Luxemburg și Haga. 1 Decembrie este un eveniment cu o deosebită semnificaţie în înfăptuirea unificării naţionale a României, premergător Centenarului Marii Uniri din 2018.

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

Culorile Maramureşului aduse în faţa iubitorilor de frumos

Ce poate fi mai mângâietor pentru sufletul românului decât reamintirea rădăcinilor sale păstrate cu sfinţenie în tradiţii şi obiceiuri. Această re - aducere în memorie a modului de a interpreta viaţa, de a o sintetiza cu ajutorul limbajului semnelor ce primesc o încărcătură simbolică şi care construieşte punte între ceea ce suntem şi de unde venim, a putut fi trăită în prezenţa a doi artişti din Maramureş sosiţi la Turda […]

today13 December 2017 11


Similar posts

Presa

Războiul Hamas, interviu cu prof. Ada Aharoni

Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024   Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)   Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]

today26 January 2024 11

0%