Presa

Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA- 10 ani de activitate

today2 December 2013 75

Background
share close

Aniversarea Cercului Cultural Româno-Austriac UNIREA a avut loc sâmbătă, 30 Noimbrie 2013, la Wiener Neustadt unde, la invitaţia Domnului Ioan Godja, Preşedinte-fondator al acestei organizaţii, s-au întâlnit zeci de români din Austria, care au sărbătorit – împreună cu invitaţi de onoare din România – nu numai 10 ani de activitate, dar şi ziua Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, devenită Ziua Naţională a României.

Programul sărbătorii a fost prezentat de Preotul greco-catolic Ioan Iulian Hotico, din Viena, Redactor literar la Radio Tv UNIREA – Post de radio “on line” înfiinţat şi condus de Domnul Ioan Godja, din vara anului 2010. Preotul Iulian a folosit acest prilej şi pentru a recita minunata poezie În limba ta a neuitatului poet moldovean Grigore Vieru.

După intonarea Imnului de Stat al României – “Deşteaptă-te române!” -, Domnul Dr. Alexandru GRĂDINAR, adjunct al Ambasadorului României, a evidenţiat importanţa culturală şi politică a evenimentului, felicitându-i pe membrii Cercului Cultural Româno-Austriac UNIREA pentru succesele obţinute în aceşti 10 ani. Alţi vorbitori, printre care Poeta Sava SIFORA, Conducătoarea Asociaţiei HORA din Viena, Doamna Profesoară Alexandra Pitlic, din Republica Moldova, autoarea a 15 volume de poezie şi proză, Domnul Ioan GODJA au prezentat aspecte din activitatea Cercului Cultural Româno-Austriac UNIREA, problemele cu care s-au confruntat şi realizările cu care se pot mândri.

 

Invitat de onoare, Corul SOLEMNIS al Bisericii DELEA NOUĂ din Bucureşti – condus de Doamna Irina RAŢIU şi dirijat de tânărul Alexandru MIJA, student în ultimul an al Conservatorului -, a interpretat HORA UNIRII, ocazie cu care majoritatea celor prezenţi s-au prins într-o horă tradiţională românească, simbolizând UNIREA românilor din diaspora cu fraţii lor din Ţara-mamă şi de peste Prut.

Înainte de servitul bucatelor gustoase, pregătite după reţete ardeleneşti, au fost prezentate cîteva din multele mesaje de felicitare primite de la personalităţi care nu au putut fi prezente la sărbătorire.

Domnul Profesor Dr., Teolog Theodore CORESI: “Am deosebita plăcere să vă felicit pentru cei 10 ani de activitate… Spiritul românesc şi tradiţia acestui minunat popor continuă să trăiască pe mai departe şi prin dumneavoastră… Bunul Dumnezeu să vă aducă multă sănătate dumneavoastră, familiei şi membrilor Asociaţiei UNIREA. Mult success pe mai departe şi La Mulţi Ani plini de izbândă! Cu aleassă preţuire,…”.

“A mai trecut un an de când suntem români…! La mulţi ani DRAGĂ ROMÂN… oriunde te-ai afla..!” – a scris Domnul Gelu PINTEA, Director Imagine Radio Tv Unirea.

“La mulţi ani România, la mulţi ani române, hai să încercăm să fim mai buni de ziua nastră! … De 1 Decembrie, din frumoasa Bucovină vă urez tot binele de pe lume şi să fiţi la fel de buni în ceea ce faceţi, şi mai ales să fiţi mândri că sunteţi români, să nu vă deziceţi niciodată de acest nume… Familia noastră de români, familia Radio Tv Unirea vă urează la mulţi ani vouă, românilor adevăraţi care sărbătoriţi româneşte chiar dacă soarta v-a trimis departe de Patria-Mumă. Vă mulţumim pentru tot sprijinul de care aţi dat dovadă, vă mulţumim că sunteţi români, La mulţi ani!” – semnează Doina CRAIU, Redactor-şef Radio Tv UNIREA.

 

După ce Corul SOLEMNIS a mai interpretat câteva cântece minunate, au fost invitaţi pe scenă celebrii interpreţi de muzică populară Oana TOMOIOAGĂ şi Valentin SANFIRA, acompaniaţi la vioară de Şerban Horj şi la orgă de Geo, care au cântat şi dansat, în ritm de sârbe şi hore, împreună cu românii din Austria: ardeleni, olteni, moldoveni, uniţi la sărbătoarea UNIRII.

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it
0%