Presa

Ziua Naţională a României sărbătorită la Misiunea României la ONU, New York

today12 March 2017 14

Background
share close

Ziua Națională a României a fost sărbătorită de Misiunea Permanentă a României la ONU prin organizarea unei recepții la 1 Decembrie 2017, la sediul Misiunii noastre situate în inima cartierului Manhattan din New York.  

După intonarea Imnului de Stat al României, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, s-a adresat celor prezenți, evidențiind semnificația specială a momentului: „La 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, Transilvania a decis unirea cu România, după ce la 9 aprilie Basarabia își proclamase realipirea la Țara-mamă, iar Bucovina făcuse același lucru la 15 noiembrie 1918. Toate provinciile istorice locuite de români erau, astfel, reunite din nou în interiorul acelorași frontiere. Făcând acest lucru, străbunicii noștri au transpus în realitate principiul autodeterminării popoarelor, enunțat la 11 februarie 1918 de către președintele american Woodrow Wilson. Istoria modelează prezentul: onorăm astăzi memoria celor care au înfăptuit Statul român unitar modern, bazat pe egalitatea și libertatea tuturor cetățenilor săi”.

Ambasadorul României la ONU a arătat, totodată, că: „Loială principiilor Marii Uniri, România a devenit in 1919 membru fondator al Ligii Națiunilor, iar în 1946 a solicitat aderarea la ONU. În contextul Războiului Rece, acesta a fost, însă, posibil abia la 14 decembrie 1955. Astăzi, România are relații diplomatice cu alte 187 de țări și o largă rețea diplomatică pe cinci continente, iar ONU se află in centrul cooperării noastre multilaterale. România investește în diplomația preventivă, construcția păcii și mediere. Cu un buget de 200 milioane Euro alocat asistenței pentru dezvoltare, România contribuie la creșterea capacității instituționale, oferă asistență electorală, reconstrucție post-conflict și sprijin în domeniul educației într-o serie de țări în curs de dezvoltare. Începând cu anul 1991, peste 12.500 militari români au participat in 20 de misiuni ONU de menținere a păcii. România se clasează pe primul loc între statele UE ca și contribuție cu polițiști la misiuni sub drapel ONU și este singura țară care furnizează organizației unități constituite de protecție apropiată pentru demnitarii ONU care se deplasează în zone de mare risc”.

În acest context, diplomatul român a menționat că România va deține Președinția semestrială a UE în semestrul întâi 2019, precum și importanța candidaturii țării noastre la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU: „Pe baza acestei tradiții atât de solide, în anul 2006 România și-a depus candidatura pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate, pentru perioada 2020-2021. Motto-ul campaniei noastre reflectă credo-ul României la ONU – Un angajament pe termen lung în favoarea Păcii, Justiției și Dezvoltării. Când vor avea loc alegerile pentru Consiliul de Securitate, în iunie 2019, România va avea deja o tradiție de 100 de ani în diplomația multilaterală”.

Recepția oferită de Misiunea României la ONU a fost apreciată elogios de cei peste 300 de invitați, între care un număr impresionant de ambasadori, înalți oficiali ONU, diplomați din toate regiunile lumii, precum și funcționari internaționali de origine română din cadrul Organizației.

 

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

O lună de film românesc la Strasbourg

Institutul Cultural Român Bruxelles și Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg (ADERS) organizează a cincea ediţie a Săptămânilor filmului românesc la cinematograful Odyssée din Strasbourg, în perioada 8 februarie – 14 martie 2017. Programul cuprinde filme din România și din Republica Moldova și oferă o selecție variată între documentar, comedie, ecranizări, film istoric, de dragoste sau cu impact socio-politic. Festivalul începe miercuri, 8 februarie, orele 20:00, cu proiecția filmului De ce […]

today10 February 2017 1


Similar posts

Presa

Războiul Hamas, interviu cu prof. Ada Aharoni

Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024   Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)   Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]

today26 January 2024 12

0%