Presa

TÂRGUL CREATORILOR POPULARI DE LA MUZEUL ASTRA DIN SIBIU PERIOADA 14-16 AUGUST 2020

today17 August 2020 6

Background
share close

Între Cer și Pământ cu Ansamblul ”Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței

Cea de-a XXXVII-a ediție a Târgului Creatorilor Populari desfășurată în cadrul Muzeului ASTRA din Sibiu a prilejuit participanților o întâlnire de suflet cu Ansamblul ”Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței. Un ansamblu format din ”oameni frumoși și iubitori de tradiții” cum i-a prezentat sufletul acestuia, doamna Ilaria Pușcă. Un ansamblu care are în spate 25 de ani de muncă asiduuă în slujba valorizării satului tradițional cu tot ceea ce este el reprezentativ- tradiții, obiceiuri străvechi, port, bucate alese și infinită dragoste de meleagurile bucovinene.

Cu doi ani în urmă, am avut ocazia să întâlnesc acest grup minunat tocmai în Viena de Ziua Românilor de Pretutindeni. La invitația dl. Ioan Godja, un grup din Alba Iulia, Grupul de Inițiativă Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018 creat și condus de domnul col.(r)lect.dr.ing.Constantin Avădanei căruia m-am alăturat și eu sărbătorii noastre a avut șansa de a cunoaște români deosebiți pe meleaguri străine. În clădirea istorică a Primăriei Vechi din Viena, unde în anul 1892 delegația românilor ardeleni prezentau Memorandum-ul autorităților austriece, i-am auzit pentru prima dată pe acești îngeri și de atunci au rămas în sufletul meu. S-au perindat prin fața mea multe ansambluri folclorice, dar ca acesta nu a fost niciunul. Poate, pentru că avea o magie unică dată de vârsta copilăriei și de trăirile pe care ni le-au transmis aceste mlădițe bucovinene. Poate, și pentru că Bucovina este un tărâm sacru pentru noi, un colț de rai unde Dumnezeu și-a făcut grădină și de unde ne vin o parte din marile noastre valori. Poate, și pentru că, cei care au trudit alături de acești copii sunt oameni dedicați, iubitori de românitate și de valorile care ne dau consistență. Toate la un loc au făcut ca Vatra Moldoviței să devină pentru mine un fel de vatră-simbol a patriei ideale, cea pe care o port și o voi purta mereu în inimă, cea care nu ne dezamăgește ci mai tare ne-mplinește!

După doi ani, Dumnezeu mi-a dat șansa să îi revăd și să retrăiesc emoțiile de atunci, de astă dată pe pământ românesc, în superba Dumbravă a Sibiului care a răsunat de glasurile limpezi ale copiilor din Vatra Moldoviței. În fața celor care au venit în Muzeul ASTRA, copiii și-au prezentat locurile natale și apoi au adus în fața noastră ”Jocurile copilăriei” arătând puritatea și inocența vârstei la care , vorba lui Creangă ” copilul de aceea este copil ca să se joace”. Pentru câteva minute ne-au transpus în vremea ”Amintirilor din copilărie” în care vreo 20 de Nică a Petrei își vedeau de ”trebile vârstei”!!!Jocurile unei copilării curate, lipsite de griji și de nevoi, o vârstă de aur a fiecăruia dintre noi! Poate de aceea, impactul asupra noastră a fost atât de copleșitor. Că ne-am amintit, că ne-am regăsit…și că ni s-a făcut DOR!!!! Vă suntem recunoscători pentru trăirea pe care ați readus-o în inimile noastre!

De la lumea copilăriei s-a trecut spre cea a maturității, iar ansamblul folcloric a pregătit un moment foarte frumos legat de nunta unor tineri, la care participă întreaga comunitate. Acest moment vesel s-a desfășurat într-o gospodărie din Câmpulung din cadrul complexului muzeal din Dumbrava Sibiului. Toți cei prezenți au fost antrenați în universul tinerilor căsătoriți și au cântat împreună cu ansamblul un cântec de nuntă celebru ”Ia-ți mireasă ziua bună”. Faptul că publicul a fost cooptat sa participe la un moment din viața comunității a făcut ca emoția să fie și mai mare.

Grupul de copii ne-a încântat și în fața bisericii din Bezded când au pregătit un moment emoționant de „rugăciunea omului bolnav” și ne-au apropiat de Cer cu ” smerenie și rușine”. Astfel, acești copii , prin ruga lor au făcut legătura dintre cer și pământ, i-au invocat pe cei bătrâni, s-au rugat și pentru ei, fiindcă ei reprezintă un trecut ce trebuie valorizat, respectat și niciodată uitat! Căci, nu-i așa, ce prezent este acela fără de trecut!!!

În vremurile acestea speciale, când grupul folcloric a fost nevoit să respecte regulile de distanțare impuse de autorități, timp de peste 8 luni nu s-a organizat niciun spectacol, de aceea toți au fost dornici să iasă în țară. Și când s-a ivit invitația Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu, aceasta a fost onorată cu cea mai mare dragoste. Târgul Creatorilor Populari se organizează în fiecare an în preajma Adormirii Maicii Domnului. Fiind situația din țară de așa natură, copiii au recitat un fel de blestem al pandemiei ! Din gurițele lor de copii s-a încercat exorcizarea răului, alungarea lui dintre oameni, revenirea la firesc! Și, fără îndoială, Dumnezeu îi va asculta!

 

”Pandemie, pandemie

Du-te pe pustie

Lasă lumea -n pace

Pruncii să se joace

Du-te pe pustii

Unde nu-s copii”

Acești copii de la Vatra Moldoviței au făcut o minune în sfânta zi de duminică, și pentru câteva ore ne-au purtat cu ușurința și candoarea specifică vârstei între Cer și Pământ! Pe un drum unde totul este posibil pentru că este îngăduit de la Dumnezeu. Căci, ”dacă la om e imposibil, la Dumnezeu toate-s cu putință”.

Vă mulțumim dragii noștri pentru lumina și pacea care a-ți adus-o în inimile noastre.

Cu profundă admirație și eternă dragoste,

 

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

Spirou la Palatul Suțu

“Spirou et les Droits de l’ Homme” este titlul expoziției dedicate apărării și promovării drepturilor omului și prezintă numeroase benzi desene realizate de artiștii din spațiul franco belgian. Expoziția itinerantă, inițiată în 2018, prezentată la sediul Națiunilor Unite de la Geneva și în alte țări europene, marchează cea de-a 80-a aniversare a revistei Spirou, care poartă numele unui erou care, potrivit ONU, a protejat întotdeauna pe „cei slabi și a […]

today10 August 2020 16


Similar posts

Presa

Războiul Hamas, interviu cu prof. Ada Aharoni

Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024   Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)   Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]

today26 January 2024 11

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sponsori
0%