Presa

Sărbătoarea de ARMINDENI la români

today16 May 2019 6

Background
share close

La 1 Mai se ține Armindenul sau Pomul de Mai, simbol al vechiului zeu al vegetației, care protejează recoltele și animalele.

Este ziua de nume a profetului Ieremia, de unde vine și numele. Armindenul era simbolizat printr-o ramură verde de fag, de stejar sau de salcie, pe care oamenii o prindeau la poarta casei.

Ramura rămâne prinsă în poartă, până  când se macină grâul nou. Când se coace pâinea din acest grâu, atunci se aprinde cuptorul cu armindenul.

În aceasta dimineață se împodobesc cu ramuri verzi stâlpii porților și caselor, dar și intrările în adăposturile vitelor, pentru ca oamenii și animalele, deopotrivă, să fie protejați de forțele distrugătoare ale spiritelor malefice.

Semnificația acestei sărbători o găsim în diferite izvoare istorice și religioase, amintind de prigonirea lui Iisus, crezându-se că, atunci când Irod omora copiii, a pus câte o ramură verde la poarta de unde ar fi început măcelul în ziua următoare. Însă, a doua zi, au apărut ramuri verzi la toate casele, iar Irod n-a mai știut unde să-l caute pe Iisus.

Așa a scapat de la moarte pruncul Iisus.

Etnologul Simeon Florea Marian descrie într-o lucrare obiceiurile de Arminden la românii de la poalele Munților Apuseni.

La 1 mai este un prilej de voie bună, și ca în orice sărbătoare în care nu se lucrează, se ține Armindenul cu lăutari, friptură de miel, pelin și liliac înflorit la pălărie. 

În unele zone, în noaptea de 1 mai se pune un pom , în secret, la poarta iubitei.

Se spune că în ajunul acestei zile, pentru ca viforul și grindina să nu se abată asupra satului, femeile nu lucreaza nici în casa, nici pe câmp.

În satele din Banat, Armindenul se pune la casele oamenilor harnici și ale fetelor de măritat. Creanga verde o așeaza feciorii noaptea, fără sa fie văzuți. Cei la casa cărora s-a pus Armindenul trebuie să îi caute pe feciorii care l-au pus și să le dea de băut.

O descriere originală a acestei sărbători o face poetul George Coșbuc în poezia ,, Armingenii”.

În tradiția populară, acestei zile i se mai spune si “ziua pelinului” sau “ziua bețivilor” și semnifică începutul verii. Armindenul se serbează pentru rodul pamântului, ca să nu bată grindina, impotriva dăunătorilor, pentru sănătatea vitelor. Se petrece la iarbă verde, unde se mănâncă miel și caș, apoi se bea vin roșu cu pelin.

La întoarcerea în sat, bărbații își pun liliac sau flori de pelin la pălării.

A consemnat din filele de folclor ale poporului român,

Col(r)dr.ing Avădanei Constantin

Președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-201

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

Apariție editorială de excepție la Alba Iulia

La sfârșitul lunii aprilie 2019 a avut loc la Alba Iulia lansarea Albumului Memorialistic –„170 de ani de la nașterea marelui pictor SAVA HENȚIA”. Albumul a fost editat de Fundația ”Alba Iulia 1918 Pentru Unitatea Și Integritatea României”, avându-i ca autori pe: Nicolae Paraschivescu, Ioana Raica, Ioan Străjan. În arta românească pictorul Sava Henția deține un loc însemnat, ardelean la origine, acesta s-a format la școlile de pictură din București […]

today6 May 2019 17


Similar posts

Presa

Războiul Hamas, interviu cu prof. Ada Aharoni

Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024   Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)   Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]

today26 January 2024 15

0%