Pensiunea ,,Elisabeta” din Cavnic, judeţul Maramureş este o pensiune primitoare şi de aceea am dorit să dialoghez cu cel care a construit-o şi a oferit-o turismului, adică proprietarul ei, domnul Tiberiu Veress.
Cristina Oprea: Domnule Tiberiu Veress de când este înfiinţată pensiunea, ce poartă numele soţiei dumneavoastră şi cu ce scop aţi creat-o? Tiberiu Veress: Am avut de gând să facem o afacere ca toţi capitaliştii şi am reuşit să dezvoltăm o mică afacere de familie şi… continuăm.
Cristina Oprea: În ce an? Tiberiu Veress: În 1990 am început să construim şi în 1991, în mai, am deschis.
Cristina Oprea: Deci practic de douăzeci şi cinci de ani sunteţi aici, pe baricade, să zic aşa, la propriu şi la figurat. Aveţi uşa deschisă tuturor, nu numai turiştilor, dar şi artiştilor. Tiberiu Veress: Păi da, de când soţia mea a devenit artistă, adevărată, cu studii de specialitate, atunci sigur că da, am început să organizăm tabere de creaţie, mai şi sponsorizăm.
Cristina Oprea: Turiştii vin, mai ales că sunteţi poziţionaţi pe şoseaua naţională? Am observat că vin şi locuitorii din oraş pentru a servi o cafea, un suc, etc. Tiberiu Veress: Au fost, au fost cât timp a fost mineritul în Cavnic, dar acum nu sunt locuri de muncă. Cei mai mulţi clienţi sunt tranzitorii sau localnici care servesc câte o cafea.
Cristina Oprea: Aveţi treizeci de locuri de cazare. Dacă acum v-ar contacta cineva telefonic, ce aţi spune despre pensiunea dumneavoastră? Tiberiu Veress: Oferim cazare şi masă. Dacă omul vine să se streseze poate să se şi streseze, dacă vine să se distreze poate să se distreze. Sunt locuri de cazare în Cavnic, dar noi avem o particularitate a noastră. Noi suntem noi, suntem primitori, oameni deschişi cu sufletul mare.
Cristina Oprea: Aşa cum încurajaţi şi susţineţi artiştii, cred că vă încurajaţi şi susţineţi şi turiştii care vă calcă pragul. Ce m-a impresionat pe mine a fost faptul că tot ce serviţi la masă este natural, din surse proprii. Tiberiu Veress: Încercăm. Folosim cât mai multe produse proaspete, gătim din produse cât mai ecologice, după reţete tradiţionale, de la mama, de la bunica. Ce se mănâncă în Ardeal, tot, de la slănină şi ceapă până la meniuri mai complexe. Sevim şi băuturi pentru musafiri, aşa îi considem noi pe toţi turiştii care ne trec pragul.
Cristina Oprea: Restaurantul ce capacitate are? Se pot organiza mese festive, botezuri sau nunţi? Tiberiu Vress: Un botez se poate organiza, o nuntă mai restrânsă şi alte evenimente frumoase.
Cristina Oprea: Având în vedere că aveţi pârtii de schi în zonă, iarna aveţi mai mulţi turişti? Tiberiu Veress: Iarna dacă este zăpadă e plin.
Cristina Oprea: În afară de faptul că dumneavoastră lucraţi aici şi vă daţi sufletul pentru pensiune ce alte pasiuni mai aveţi, având în vedere că susţineţi artiştii? Tiberiu Veress: Mie îmi place arta. Nu mă pricep, nu sunt critic, nu sunt pregătit pentru a face artă, doar imi place. Îmi place modul cum lucrează artiştii, cum socializează. Artiştii sunt nişte oameni speciali şi asta îmi place la ei.
Cristina Oprea: Dacă ar fi să primiţi solicitări de la un grup de turişti din diaspora românească, faceţi programări? Tiberiu Veress: La cerinţă sigur că aş face o programare pentru dânşii. M-au solicitat artişti străini, din Ungaria. Am o tabără care se organizează de zece ani. Anul acesta o să fie al zecelea an.
Cristina Oprea: Dacă ar fi să fiţi turist şi să fiţi cazat în pensiunea dumneavoastră, ce aţi solicita prima dată? Tiberiu Veress: Eu consider că aici nu aş avea ce solicita în plus. Cine vine aici trebuie să ştie că nu vine la Hilton, la Marriot, aici este o pensiune familială, curată, o pensiune de suflet, suntem oameni sinceri, nu suntem prefăcuţi, nu ne prefacem, dacă ni se spune ceva suntem receptivi la ceea ce ni se spune.
Cristina Oprea: Vă mulţumesc. Tiberiu Veress: Cu mare drag.
Aşa s-a încheiat scurtul meu dialog cu domnul Tiberiu Veress un om extraordinar, care de douăzeci şi cinci de ani este în permanenţă coordonator al întregii pensiuni, gătind pentru oaspeţii domniei sale, fiind prezent la orice doleanţă a lor şi aş putea spune că este inima acestei mici şi primitoare locaţii turistice. Dar poate lucrul cel mai important este că arată deschidere spre lumea artei şi asta datorată distinsei sale soţii, Elisabeta Veress, o artistă sensibilă şi plină de vivacitate, dar care îi stă alături şi în coordonarea afacerii.