În luna dragostei, luna emoțiilor dispoziția de primăvară a basarabenilor este întregită de Festivalul internațional de muzică „Mărțișor”
Odată cu sosirea primăverii, în Republica Moldova, de 54 de ani, la 1 martie începe tradiționalul Festival internațional de muzică”Mărțișor”, care durează zece zile. Festivalul ,,Mărțișor – 2020” este organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în comun cu instituțiile concertistice din subordine. În cadrul Festivalului din acest an au fost programate 53 de spectacole muzicale, dintre care 28 vor avea loc în diferite raioane ale țării, inclusiv 2 spectacole în orașul Tiraspol.
Melomanii vor avea posibilitatea de a urmări concerte organizate de către Orchestra simfonică și Capela Corală „Doina” a Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici” (90 ani de la fondare), Ansamblul de Cântece și Dansuri Populare „Fluieraș” și a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc” (75 ani de la fondare), Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii” (50 ani de la fondare)”. De asemenea publicul meloman din Basarabia va avea posibilitatea de a savura muzica Orchestrelor de prestigiu din țară precum Orchestrele „Lăutarii”, „Folclor”, „Fluieraș”, „Mugurel”, ansamblul de acordeoniști „Concertino”și „Alex Calancea Band”.
La Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor 2020” vor evolua artiști și colective artistice și din afara țării, precum: „Trio Montagnana” (Belgia), David Filipe (vioară) (Portugalia), Ansamblul de dansuri irlandeze Celtic Legends (Irlanda), Martin Palmeri (Argentina), Marek Stefanski (Polonia), Sedov Jazz Trio, Stas Mihailov (Federația Rusă), Montenegrin Guitar Duo (Muntenegru), Fuego, Inna, Victor Socaciu, Dirijorul Gheorghe Costin (România).
Inaugurarea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor – 2020” a avut loc duminică, 1 martie,în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”, în cadrul unui spectacol muzical-coregrafic„Pastel”,protagonist dirijorul, compozitorul și academicianul Gheorghe Mustea.
Pe scenă au urcat numeroși artiști autohtoni, iar protagoniștii serii au fost maeștrii Gheorghe Mustea, care a marcat 50 de ani de activitate artistică, precum și compozitorul Eugen Doga,care și-a sărbătorit ziua de naștere. „Eu mă bucur, sunt chiar fericit că Dumnezeu așa a făcut ca să apar pe lume la întâi martie, să apar chiar în prima zi a primăverii. Mie îmi place primăvara, fiindcă este anotimpul renașterii”, a zis compozitorul Eugen Doga. Iar maestrul Gheorghe Mustea avea să menționeze: ”Sărbătoarea Mărțișorului și tot ce se face pentru acest eveniment în cultură, artă, muzică, poezie este păstrarea rădăcinilor neamului nostru”.În spectacol au evoluat maestrul Eugen Doga, Orchestra Lăutarii, Nicolae Glib, Ana Cernicova, Ghiulnara Raileanu, Cristina și Alexei Terentiev, Gheorghe Țopa, formația Brio Sonores, trupa Doredos,Concertino, Corul Național Lia-Ciocârlia, Corala Vocile Primăverii, Ansamblul etnofolcloric Crenguța de Iederă, Cluburile de dansuri Codreanca, Bravissimo și alții… Aceștia au fost acompaniați de Orchestra Simfonică Naţională a Companiei „Teleradio-Moldova”, condusă de Gheorghe Mustea.
Un regal de muzică frumoasă, originală a adus în Festival Alex Calancea Band și Lupii, susținând luni, 2 martie, un concert la Palatul Național. Tot luni, 2 martie, la Sala cu Orgă din Chișinău a fost prezentat un concert vocal-simfonic cu Orchestra națională de cameră și Corul național de cameră condus de Ilona Stepan. Dirijor Gheorghe Costin (Timișoara, România). În program: Gloria pentru soliști cor și orchestră de A.Vivaldi și Metamorfoze pentru orchestră de R. Strauss. La Filarmonica Națională, luni, 2 martie, a avut loc concertul simfonic „Promenade aerofone”. În program creații de O. Respighi, R. Molinelli, P.Iturralde, A. Babadjanean. Soliști: Gaetano di Bacco (saxofon), Italia, Constantin Moscovici (nai), Sergiu Mușat (clarinet), Andrei Iurcu (trompetă). În majoritatea localităților din țară vor avea loc spectacole cu ocazia Festivalului internațional de muzică ,Mărțișor”,iată doar câteva dintre aceste evenimente culturale „Mai regină decât floarea, doar femeia poate fi” din Soroca,, „Doar femeia” cu participarea ansamblului folcloric „Frunze de dor „ din s. Pîrliţa, spectacol muzical- literar, prilejuit de Ziua de 8 Martie cu participarea ansamblului folcloric „Stejarul” din localitate şi „Floare de –nu-mă-uita” de la PC Soroca ( căminul cultural), concert cu participarea ansamblurilor folclorice „La izvoare” din s. Vărăncău şi „Stejarul”din s. Dubna ( Centrul comunitar Stoicani), serată literar- muzicală cu participarea ansamblurilor folclorice „Ţărăncuţa” din localitate şi „Băciţele„ din s. Căinarii Vechi, serată literar-muzicală cu ansamblul folcloric de feciori „Arcaşii lui Ştefan” a PC Soroca ș.a. Participanților la eveniment li se înmânează trofeul Festivalul internațional de muzică ,,Mărțișor”.
Maria Mocanu