„Totodata, rezultatul final al cercetarilor arhivistice ale Ambasadei Romaniei la Moscova in problematica prizonierilor de razboi si victimelor romane ale celui de Al Doilea Razboi Mondial are o simbolistica aparte, dat fiind contextul marcarii, in anul 2020, a 75 de ani de la incheierea celei de a doua conflagratii mondiale.
Lista nominala (…) poate fi consultata pe site-ul Ambasadei Romaniei la Moscova, la Relatii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Romani, pct.6: https://moscova.mae.ro/node/931.
Lista este insotita de Anexa Locurile de amplasare a cimitirelor multinationale de pe teritoriul actualei Federatii Ruse, in care sunt inhumati prizonieri de razboi si «internati» civili romani decedati in anii 1941-1956″, anunta reprezentanta diplomatica.
Astfel, se incheie un proces care a durat 10 ani de cercetari efectuate de Ambasada Romaniei la Moscova in principalele arhive ruse.
“Acum ma incearca un sentiment de linistire interioara, daca se poate spune asa in aceasta perioada complicata, ca am incheiat un lung si anevoios drum – acela al recuperarii identitatii, aflarii destinului si redarii memoriei unui numar de peste 20.000 de romani – majoritatea prizonieri de razboi, altii deportati civili – decedati in lagarele NKVD din Rusia in anii 1941-1956.
Avem multumirea unei misiunii indeplinite, ca am reusit sa oferim unora din urmasii acestora macar posibilitatea sa afle ca bunicii si strabunicii lor au fost identificati, chiar daca abia la 75 de ani de la incheierea razboiului, pentru ca multi ii stiau disparuti sau nu stiau nimic despre ei…
In acelasi timp, ne ramane in suflet regretul pentru totdeauna ca nu toti prizonierii nostri de razboi si cei deportati fara voie din Romania au avut sansa sa fie inregistrati in lagare in anii ’40, ca astazi ei sa poata fi gasiti in arhive, sau pur si simplu multi sunt inca de negasit”, a transmis ambasadorul Vasile Soare.