Presa

Lista cu numele celor 20.000 de români morți în URSS între 1941-56 în lagărele NKVD-MVD

today17 April 2020 81

Background
share close

Ambasada României la Moscova a finalizat lista cu cei peste 20.000 de români morți în lagăre, închisorile speciale NKVD-MVD, spitale și lagăre de muncă forțată în perioada 1941-56, înhumați în fosta URSS.

Ambasadorul Vasile Soare afirma ca toti cei care au lucrat la acest proiect au multumirea unei misiuni indeplinite, ca au reusit sa ofere unora dintre urmasii acestora macar posibilitatea sa afle ca bunicii si strabunicii lor au fost identificati, pentru ca despre multi români luați prizonieri de Armata Roșie sau deportați nu se mai știa nimic despre ei.

„In Saptamana Patimilor si in contextul nefericit al pandemiei COVID-19, sunt in masura sa anunt ca Ambasada Romaniei la Moscova a finalizat procesul elaborarii

listei nominale integrale a 20.718 prizonieri de razboi (militari) si «internati» (civili deportati) romani,

decedati intre 1941-1956 in lagarele, spitalele si obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv in batalioanele de munca sovietice, si inhumati in cimitire si locuri de inhumare multinationale pe teritoriul actual al Federatiei Ruse.

20.718 este numarul maxim de prizonieri de razboi si «internati» civili – cetateni romani decedati in Rusia, care a putut fi identificat in timpul cercetarilor in arhivele ruse, efectuate de misiunea noastra diplomatica timp de 10 ani (2009-2019)”, anunta amabsadorul Romaniei la Moscova, Vasile Soare.

Potrivit lui, „scoaterea la lumina si aducerea la cunostinta urmasilor si opiniei publice din Romania a datelor de identificare ale fostilor prizonieri de razboi si deportati romani care nu s-au mai intors niciodata din Rusia reprezinta o premiera pentru istoriografia romaneasca”.

„Totodata, rezultatul final al cercetarilor arhivistice ale Ambasadei Romaniei la Moscova in problematica prizonierilor de razboi si victimelor romane ale celui de Al Doilea Razboi Mondial are o simbolistica aparte, dat fiind contextul marcarii, in anul 2020, a 75 de ani de la incheierea celei de a doua conflagratii mondiale.

Lista nominala (…) poate fi consultata pe site-ul Ambasadei Romaniei la Moscova, la Relatii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Romani, pct.6: https://moscova.mae.ro/node/931.

Lista este insotita de Anexa Locurile de amplasare a cimitirelor multinationale de pe teritoriul actualei Federatii Ruse, in care sunt inhumati prizonieri de razboi si «internati» civili romani decedati in anii 1941-1956″, anunta reprezentanta diplomatica.

Astfel, se incheie un proces care a durat 10 ani de cercetari efectuate de Ambasada Romaniei la Moscova in principalele arhive ruse.

“Acum ma incearca un sentiment de linistire interioara, daca se poate spune asa in aceasta perioada complicata, ca am incheiat un lung si anevoios drum – acela al recuperarii identitatii, aflarii destinului si redarii memoriei unui numar de peste 20.000 de romani – majoritatea prizonieri de razboi, altii deportati civili – decedati in lagarele NKVD din Rusia in anii 1941-1956.

Avem multumirea unei misiunii indeplinite, ca am reusit sa oferim unora din urmasii acestora macar posibilitatea sa afle ca bunicii si strabunicii lor au fost identificati, chiar daca abia la 75 de ani de la incheierea razboiului, pentru ca multi ii stiau disparuti sau nu stiau nimic despre ei…

In acelasi timp, ne ramane in suflet regretul pentru totdeauna ca nu toti prizonierii nostri de razboi si cei deportati fara voie din Romania au avut sansa sa fie inregistrati in lagare in anii ’40, ca astazi ei sa poata fi gasiti in arhive, sau pur si simplu multi sunt inca de negasit”, a transmis ambasadorul Vasile Soare.

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

JURNAL DE EMIGRANT Diaspora în sprijinul oamenilor neajutorați din satele Republicii Moldova.

Zeci de persoane vulnerabile din mai multe localități din raioanele Cantemir, Căușeni, Ștefan Vodă au fost ajutate prin intermeiul campaniei de colectare de donații inițiată în urmă cu două săptămăni de către grupul din diaspora, cu sediul la Londra, FreeMoldova. ”Am descoperit că sunt foarte multe persoane vulnerabile iar situația este foarte tristă acasă, oamenii trăiesc foarte greu. Selectăm sate defavorizate dar și pe cele în care avem persoane de […]

today17 April 2020 24


Similar posts

Presa

Războiul Hamas, interviu cu prof. Ada Aharoni

Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024   Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)   Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]

today26 January 2024 11

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sponsori
0%