Suntem la finalul celei de a doua săptămâni de stat acasă. Nepoții Mihai, de 12 ani, și Bogdan, de 8 ani, învață la distanță. Primesc săptămânal un volum de exerciții și teme la materiile pe care le studiază și le completează online. De când cu pandemia, casa s-a tranformat într-o adevărată companie de consultanță. Când nu facem teme sau citim, învățăm arta negocierii – în special legat de telecomandă, calculator sau ce activități să facem împreună. Și medierea conflictelor între frați a fost solicitată frecvent în ultima vreme, face parte din arta comunicării eficiente și în scurt timp vom primi certificate de experți în domeniu. Printre cele mai frumoase activități sunt însă concertele solo la pian susținute de Mihai în camera sa. Atmosfera este extraordinară cu o sală aproape plină, de doi spectatori. Ne trezim și mergem la somn cu melodia ”Suferințele lui Anakin”, unul din personajele principale din ”Star Wars”. ”Sunt atașat de personajul Anakin care la început a fost un om rău, dar după ce și- a pierdut prietenul cel mai bun și soția, a redevenit bun”.
Despre virus Mihai află lucruri de pe internet și de la știrile pe care le citește. ”Stăm acasă ca virusul să nu se răspândească. E un virus periculos, unii oameni mor. Știu că nu afectează copiii, doar dacă nu au astm sau probleme cu plămânii. Cel mai mult îmi lipsește să merg la școală, să îmi văd prietenii. Învățăm acasă, dar la unele materii e destul de greu, cum ar fi engleza. Când ești la școală profesorul poate să îți explice. Matematica, istoria, teatrul le poți face și acasă. La ultima tema de la teatru a trebuit să privim un musical și să răspundem la o serie de întrebări.” Părinții lui Mihai și Bogdan s-au mutat în Marea Britanie în urmă cu patru ani, când Mihai avea opt ani. ”Sunt fericit aici. Toată lumea spune că voi avea un viitor mai bun. Dacă toată lumea spune asta, deci…„ Bogdan este năzbâtiosul familiei. Despre Moldova știe că acolo este mult mai scump și îți trebuie mulți bani să îți cumperi o casă și mâncare. Ca să nu ia virusul: ”Îmi spăl mânuțele bine, 20 de secunde. Mănânc multe fructe. Mănânc bine.” Cel maidor îi este de prieteni. Cu unii reușește să se întâlnească online, la ora de saxofon. Când nu va mai fi carantină: ”Voi merge afară și o să mă joc, și o să mă joc, și o să mă joc. O să merg cu tata și Mihai la înot. O să merg în parc, să alerg după fluturi sau să joc fotbal cu tata și Mihai”. Părinții celor doi continuă să muncească. Mama, Natalia, este asistentă la farmacia din centrul orașului Bedford. Tatăl, Viorel, lucrează în sistemul alimentar – ambele sunt considerate domenii de activitate cheie de către Guvernul de la Londra, asupra cărora nu se aplică carantina.
Mihai știe cât de importantă este respectarea distanțării sociale: ”Virusul afectează mai mult plămânii, e greu să respiri. Pentru că eu am astm, și oricum îmi este greu să respir, dacă aș avea virusul mi-ar fi și mai greu. Părinții îmi spun că voi fi bine dacă stau în casă și mă spăl pe mâini des, nu contactez cu nimeni și sunt atent în general. Eu încerc să mă gândesc la altceva. Mă joc, desenez sau cânt la pian… Sper să se termine ca în ”Războiul Stelelor”. După o luptă grea, totul să fie bine iar oamenii să câștige, să găsească un antidot la virusul ăsta, iar finalul să fie unul fericit.” Continuă să exerseze ”Suferințele lui Anakin”. Notele răscolitoare răsună în toată casa și se răspândesc pe geamurile deschise, ajungând probabil până la Mary și Michael, care au peste 80 de ani, vecinii noștri izolați din dreapta, și sigur ajung și până la Alice, vecina octogenară din stânga, rămasă recent văduvă, dar care continuă să zâmbească când ne vede de departe. În aceste momente, în care suntem cu toții mai mult sau puțin îngrijorați de ce se întâmplă cu planeta noastră, copiii ne dau, cred, cele mai frumoase lecții de încredere, putere și speranță, sunt cele mai strălucitoare raze de lumină în această ceață!
Marea Britanie începe a treia săptămână de carantină din cauza pandemiei de coronavirus. Numărul persoanelor decedate și infectate crește în fiecare zi. Regina Elisabeta se va adresa astăzi națiunii britanice cu un al patrulea discurs susținut pe timp de criză din istoria domniei de aproape 70 de ani. Autoritățile de la Londra susțin că situația este sub control și că în scurt timp se va trece la o testare în masă a angajaților în domeniul sănătății, în timp ce tot mai multe voci din sistem și din presă critică modul lent în care se intervine în lupta cu virusul, în Regatul Unit. Școlile sunt închise dar continuă să activeze doar pentru copiii ai căror părinți lucrează în domenii cheie precum sănătate, poliție, pompieri, oficiul poștal, sistemul de distribuție a alimentelor.
Pentru ca toată lumea să poată avea o imagine de ansamblu compactă asupra răspândirii infecțiilor cu coronavirus în Austria, RadioTvUNIREA Internațional, arată prin intermediul acestui scurt reportaj, cateva imagini din orașul Wiener Neustadt la data de 5 aprilie 2020, precum și prezintă pe scurt datele actuale disponibile, despre numarul de cazuri de imbolnăviri / vindecări / decese, pe fondul epidemiei COVID-19 în întreaga Austrie, precum și pentru țările cele mai […]
Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024 Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC) Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]