Presa

DIN ARAD, DESPRE TRECUTUL, PREZENTUL ȘI VIITORUL AGRICULTURII ROMÂNEȘTI. O CONFERINȚĂ DE EXCEPȚIE.

today22 February 2020 25

Background
share close

Academicianul Păun Ion Otiman, președinte de onoare al Academiei, Filiala Timișoara a susținut vineri, 21 februarie, la Sala Ferdinand, a Primăriei Arad, conferința cu tema „Viața rurală românească pe lungul drum între Flămânzi și Uniunea Europeană sau Drama satului și a țăranului român într-un secol de iluzii, dezamăgiri și speranțe“.

Tematica conferinței a fost concretizată prin lansarea volumului cu numele eponim, lansarea de carte fiind un real succes în mediul arădean, prezența distinsului oaspete și autor coagulând o numeroasă asistență. Volumul cuprinzător și atent documentat a fost prezentat de conf. univ. dr. Cosmin Sălășan care ne-a declarat: „Academicianul Păun Ion Otiman este un om care cunoaște ruralul și satul românesc de aproape și din interior”.

Izvorul identitar de neam se regăsește pe deplin și atent analizat în paginile volumului-document, după cum se afirmă academicianul Păun Ion Otiman, în prefața lucrării: „Dedic cartea de față și truditorilor de azi ai pământului românesc, cu îndemnul: nu uitați ce s-a întâmplat cu țăranul, pământul și satul nostru în dramaticele vremuri pe care le-am lăsat, cu trei decenii în urmă, deoarece, citându-l pe marele pictor spaniol Goya «uitarea naște monștri», noi monștri, adaug eu. Mari speranțe îmi pun în tinerii români-europeni din prezent și viitor, cărora le adresez, cu profundă credință imboldul meu sincer: făuriți pentru copiii și nepoții noștri, ceea ce generațiile precedente nu au reușit să împlinească: o nouă Românie – țară curată, mândră și prosperă!“.

Evenimentul de excepție a fost organizat de către Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“ Arad, în colaborare cu Academia Română, Filiala Timișoara. Gazdă primitoare, dr. Doru Sinaci, director al bibliotecii arădene, a da citire unei amănunțite prezentări privind personalitatea, cariera și formarea în timp a distinsului oaspete. La rândul său, academician Păun Ion Otiman ne-a declarat, referindu-se la prezent și ca un imbold sincer adresat tinerei generații. „Făuriți pentru copiii și nepoții noștri (…) o țară curată, mândră și prosperă!”.

Subiectul conferinței a stârnit interesul unei numeroase audiențe care a umplut frumoasa sală „Ferdinand” a Primăriei Arad, bucurându-ne cu prezența Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei, consilierul cultural Arhiepiscopia Aradului, dr. Iustin Popovici, arhid. dr. Tiberiu Ardelean, alături de specialiști în agricultură, documentariști, universitari, personalități culturale, istorici, profesori și cercetători din mediul academic: dr. Dumitru Muscă, director CAI Curtici, conf. dr. Ioan Calinovici, UAV Arad, ing. Liviu Nadis, prof. Pavel Sârbu, coleg de generație, fost inspector școlar, conf. CS II, dr. Ioan David, director al Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timișoara, ing. agronom Avram Crăciun, fost prefect al județului Arad, conf. univ. dr. Sorin Bulboacă, director al Complexului Muzeal Arad, prof. univ. dr. Ioan Cuzman, prof. univ. dr. Adrian Nițu.

Evenimentul s-a împletit în mod sinergic completat cu un „Intermezzo muzical” adecvat, la pupitrul solemn fiind două talente nativ locale, Noemi Florina Szentesi, voce și Herman Med Cerisha, pian.

Conferința cu tema „Viața rurală românească pe lungul drum între Flămânzi și Uniunea Europeană sau Drama satului și a țăranului român într-un secol de iluzii, dezamăgiri și speranțe“ a impresionat prin recursul la faptul istoric, în fapt o analiză a evoluţiei triadei fundamentale: sat-ţăran-pământ şi proiecţia acesteia în viitorul european, fiind un subiect de mare interes, atât pentru comunitatea academică cât şi pentru întreaga suflare românească. Schimbările structurale importante, de fapt mutaţii esenţiale care au modificat, de fiecare dată și în mod radical, conceptele politice, juridice şi economice, au lăsat urme profunde, afectând starea satului, a agriculturii şi a ţăranului nostru. Expunerea a fost însoțită de suport ilustrativ prin grafice amănunțite ce au prezentat evoluția producției, a terenurilor, a metodelor de lucrare a pământului, studiile de caz fiind integrate în cronologia satului românesc, a specificului local, național și european.

Volumul prezentat este unul dens, peste nouă sute de pagini, structurat în opt părți, cu subdiviziuni adiacente. O Prefață ca o recunoștință a autorului și argumente pentru scrierea și citirea acestei cărți, conturează intențiile acestuia. Cuvântul înainte este semnat de academician Cosmin Hera. Un Cuvânt de încheiere, la care se adaugă lucrări ale autorului din același domeniu (și din alte domenii). O amplă Bibliografie, precum și un Indice de nume, încheie o Carte Document, editată de Academia Română, București și Editura Artpress, Timișoara (redactor de carte, Doina Argeșanu, tehnoredactor, Ioan Alexoaie, concepția copertei fiind semnată de Adrian Banes).

Volumul este dedicat memoriei tatălui și bunicului autorului, precum si „tuturor țăranilor care au trăit marea dramă a întoarcerii sub glia străbună (… ), truditorilor de azi ai pământului românesc”. Trei Motto-uri secvențiale leagă emoțional firele cărții, din care am selectat: „Suntem și vom fi totdeauna neam de țărani. Numai pentru că am fost neam pașnic de țărani, am putut să ne păstrăm ființa și pământul” (Liviu Rebreanu, 1940).

În concluzie, personalitatea și bogata cariera a academicianului Ion Păun Otiman au fost elogiate ca un corolar și un bun exemplu de urmat.

Au consemnat,

Floare CANDEA

Ioana NISTOR

Redactori RTVUnirea Internațional

Fotoreporter Mircea Dan IRIMESCU

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

UN DECENIU DE CENACLU LA PECICA, JUDEȚUL ARAD

La zece ani de la constituirea Cenaclului „Lucian Emandi”, la a doua Ediție de Concurs dedicat poetului mai sus amintit, având în consistență creație pe segmente de vârstă, la Pecica, oraș Poartă de intrare la Granița de Vest, a fost declarat „Anul Lucian Emandi”, ca un omagiu adus unui secol împlinit de la ivirea sa pe această lume (de fapt, pe casa unde s-a născut, există și o efigie ca […]

today21 February 2020 63


Similar posts

Presa

Războiul Hamas, interviu cu prof. Ada Aharoni

Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024   Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)   Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]

today26 January 2024 11

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sponsori
0%