Corala Memorial din Timișoara vine din nou în mijlocul comunității noastre din Wiener Neustadt pentru a ne încânta cu un recital de colinde românești. Prof. Alexandru Crețescu, dirijorul acestui grup minunat de interpreți a pregătit un repertoriu bogat care să ne aducă bucurie și vestirea Sfintelor Sărbători ale Nașterii Mântuitorului. Așadar vă invităm cu drag să luați parte la acest concert, care va avea loc în Capela Sfânta Ecaterina din incinta Protopopiatului Romano Catolic din Wiener Neustadt, vizavi de Dom, joi 19 decembrie 2019, începând cu ora 18:00. Intrarea este prin donație liberă!
Adresa: Domplatz 1, 2700 Wiener Neustadt
Info: 06643419664
Vă așteptăm cu drag!
Corala MEMORIAL Timișoara născută din bucuria primordială de a cânta și pentru a mulţumi lui Dumnezeu pentru harul primit.
ÎNCEPUTURI
Istoria Coralei MEMORIAL se scrie din anul 2003, când, la 1 noiembrie, a luat fiinţă din iubire pentru muzica corală, din bucuria de a cânta împreună cu unii oameni pentru oameni. Primele concerte: 17 Decembrie 2003 la Domul Romano Catolic din Timişoara și 26 Decembrie 2003 Episcopia Ortodoxă Română din Vârşeţ. Membrii fondatori: Alexandru Creţescu, Paula Antal, Luminiţa Liubimirescu, Roxana Sipca, Magdolna Rabatin, Olimpia Guiu, Adela Dan, Jeanne Creţescu, Teofil Liubimirescu, Dani Haias, Benjamin Szucs, Ciprian Curescu. De-a lungul celor 16 ani de existenţă Corala MEMORIAL a fost un proiect dinamic, ongoing, care a primit cu bucurie corişti de toate vârstele, talentaţi, profesionişti și amatori. Unii au rămas, alţii şi-au luat zborul spre proiecte muzicale măreţe în România sau în lumea largă. Ne reântâlnim cu bucurie şi ne reamintim de vremurile frumoase petrecute împreună și recunoaştem toţi, fără excepţie, că viaţa noastră este bogată, datorită experimentului muzical MEMORIAL. Muzica corală ne-a dat şansa ca, în această viaţă, să ne vibreze inimile la unison.
DIRIJOR
Recitaluri și concerte Conducerea muzicală este asigurată de la început şi până în prezent de prof. Alexandru Creţescu, absolvent al Conservatorului din Timişoara, clasa chitara clasică, în prezent profesor de chitară clasică la Colegiul de Arta Ion Vidu Timişoara, artist instrumentist şi totodată dirijor al corului. În 2006 a obţinut premiul juriului pentru cel mai bun dirijor la Festivalul Internațional de la Praga. Suita concertelor de Paşti şi Crăciun susţinute în Bisericile din Timişoara a devenit o tradiţie. În fiecare an, la 17 decembrie, dedicăm memoriei martirilor Revoluţiei din decembrie 1989, concertul de la Domul Romano Catolic. Sunt câteva locuri în ţara unde revenim cu plăcere ori de câte ori avem ocazia: Brasov, Sibiu și din 2008, adaugăm pe listă Arad și Caransebeș. Corala MEMORIAL a participat la diverse manifestări organizate de Casa de Cultură a municipiului Timişoara, de Primăria Timişoara şi Consiliul Local Timişoara, Directia Judeţeană de Cultura Timiş, concerte pentru strângere de fonduri în scopuri caritabile. În 2005 apare primul nostru CD. Din anul 2006 cartea noastră de vizită se îmbogăţeşte cu primele participări la festivaluri și concursuri internaţionale dar şi cu primele medalii. Începând cu anul 2011 am plecat să colindăm prin Europa, ajungând deseori în Serbia, Ungaria, Austria şi Germania. A devenit o traditie, ca într-o formulă ce este drept restrânsă, de 7 sau 8 corişti, să petrecem Sărbatoarea Naşterii Domnului în zona Heidelberg – Mannheim – Frankfurt, mulţumită d.lui prof. Josif Herlo, neobosit animator și organizator de evenimente pentru comunităţile de români din aceasta zonă.
FESTIVALURI
Sunt demne de menţionat participările noastre la festivaluri de muzică corală: Festivalul de muzică sacră organizat de Filarmonica din Timişoara (2004, 2005 și 2006) Internationales Adventsingen, Viena 2004 Festivalul Internațional “Mundi Cantant” – Olomouc, Cehia 2006 Festivalul Internațional al Cântecului de Advent şi Crăciun – Praga 2006 Festivalul de muzică religioasă Bucureşti, Patriarhia Română, decembrie 2007 World Choir Games – Graz 2008
PREMII
Istoria Coralei MEMORIAL se împarte în două etape: înainte şi după câştigarea primei medalii internationale, in iunie 2006, la Festivalul Internațional “Mundi Cantant” – Olomouc, Cehia: medalia de argint la categoria folclor, un titlu care ne confirmă, ne incurajează şi ne responsabilizează. În același an, 2006, două distincții noi: medalia de argint la Festivalul Internațional al Cântecului de Advent şi Crăciun de la Praga şi premiul special al juriului pentru conducere muzicală, acordat dirijorului Alexandru Creţescu.
Din 2006 Corala MEMORIAL este membră a Asociatiei Nationale Corale din România. Mulțumiri tuturor celor care ne susţin şi ne încurajează în proiectele noastre: Casa de Cultură a municipiului Timişoara, prof. Pavel Dehelean, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, prof. Ciprian Cipu, Asociaţia “Memorialul Revoluției din Decembrie 1989” dr. Traian Orban, Mitropolia Banatului, Episcopia Româno-Catolică, Vicariat Greco Catolic Timișoara, Primăria Timişoara, Consiliul Local Timişoara Iulius Mall, Alcatel România, Romics srl, Ambalajul Metalic sa, Prompt sa, Fornetti srl, Siemens VDO srl , Banusport srl, Club Soroptimist Int.l Timişoara, ING Asigurări Mass media: Radio Timişoara, Renaşterea Bănăţeană, Agenda, Radio West City Radio, Ziua de Vest, Şapte seri, Asociația pentru Literatură Muzică și Cultură “A.I Cuza” – Heidelberg – prof Josif Herlo
redactor Cristina Oprea
Ziua Națională a fost sărbătorită și la Turda. La biblioteca municipală “ Teodor Murășanu” s-a organizat Conferința “Intelectuali turdeni persecutați în perioada regimului comunist din România” prezentată de muzeograf Horațiu Groza, apoi la Catedrala Ortodoxă s-a desfășurat Sfânta Liturghie. La Monumentul Eroilor din faţa Catedralei Ortodoxe a avut loc deschiderea oficială a evenimentului: intonarea Imnului Naţional al României, serviciu religios (Te Deum), alocuţiuni, depunere oficială de coroane, defilarea Gărzii de onoare, defilarea tehnicii militare, survolare spaţiu aerian cu aparate de zbor de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, depunere de coroane a celorlalte delegaţii.
În Parcul Teilor a fost oferit turdenilor spectacolul folcloric ,,Multe țări, o singură patrie”.
În cadrul galeriei de artă ,,Valer Suciu” s-a organizat un eveniment mai amplu – o expoziție de artă cu obiecte din colecția Asociației Culturale ,,Casa Colecțiilor“ Turda și două scurte alocuțiuni susținute de Laura Ionescu, doctorand la Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia și Emilia Nicoleta Schiop doctorand la Facultatea de Studii Europene UBB Cluj-Napoca. Momentul muzical alcătuit din cântece patriotice, moment ce a încheiat prima parte a evenimentului a fost oferit de o parte a membrilor formației ,,Mihai Vodă”. După deschiderea expoziției toți participanții au mers la casa avocatului Iuliu Popescu, monument istoric din sec. XVIII – XIX ce este sediul Asociației ,,Casa Colecțiilor” Turda unde a fost amplasată placa dedicată Centenarului României realizată de artistul plastic Ioan Astaluș. Despre avocatul Iuliu Popescu a spus câteva cuvinte drd. Horațiu Groza, muzeograf la Muzeul de Istorie Turda.
Despre lucrările din cadrul expoziției ,, Regele Ferdinand – regele Marii Uniri” și despre asociația culturală ,,Casa Colecțiilor” am cerut câteva detalii președintelui acesteia și colecționarului Zoltan Mladzsi Ionescu. ,, Această asociație a fost înființată în 2019 având ca scop susținerea și promovarea patrimoniului cultural național, a artelor, a tradițiilor populare românești. În ceea ce privesc lucrările care au fost expuse fac parte din colecția mea și a soției mele Laura Ionescu. Sunt prezente pe simeze: ,,Portretul Regelui Ferdinand” (ulei pe pânză), steagul tricolor din localitatea Buru ce a însoțit grupul de țărani din Buru și Valea Ierii, prezenți la Marea Adunarea Națională din 1918, o fotografie originală cu Soborul de preoți la catedrala din Alba Iulia, o fotografie originală înfățisându-i pe Regele Ferdinand, Regina Maria și episcopul Iuliu Hossu în gara din Gherla, o altă fotografie originală din colecție este cea care îl înfățișează pe Regele Mihai la vârsta de 6 ani, două picturi tempera pe lemn ,,Măriuca din Oaș” și ,,Cucon din Oaș cu găteală de duminică – după schițe luate la Negrești” de pictorul Teodor Bogoi , apoi o pictură ulei pe carton ,,Car cu boi” de Ioan Toboșariu, ,,Gospodărie țărănească” o pictură de Nicolae Romanescu, o altă fotografie ,,Sfințirea drapelului Uniunei foștilor voluntari români – despărțământul Lupeni”, o gravură pe lemn – icoană prăznicar ,,Sfântul Nicolae” – 1874 Brașov , o fotografie ,,Comunitate săsească, biserica fortificată din Biertan – 1935”, două vase comemorative cu tema ,,Hora Unirii” semnate frații Tompa din Turda furnizori ai Casei Regale București, un vas din ceramică cu tema ,,Pomul vieții, fântâna cu cumpănă Țara Românească”, un alt obiect foarte important este o farfurie de ceremonie, din ceramică, având două medalioane cu portretele Regelui Ferdinand și a Reginei Mariei, ,,Încoronarea” datând din 15 ianuarie 1922, o oală din ceramică, de dimensiuni mari cu decor geometrico-meandric excizat de la interferența zonelor Mehedinți – Banatul Sârbesc, un covor țesut din zona Moldovei cu motive florale și avimorfe cu monogramă C.Z. din 1926, două cămăși bărbătești sfârșit de secol XIX început de secol XX din zona Cheile Runcului, județul Alba și două ii sfârșit de secol XIX început de secol XX, din zona Olteniei.”
După aceste date despre obiectele expuse am apreciat sincer că există oameni care prin propriile forțe materiale achiziționează mici părticele din patrimoniul local sau național și îl stochează, ca apoi, cu generozitate să îl ofere publicului ca o rememorare a ceea ce suntem.
Dacă noi astăzi ne putem bucura de această minunată țară, de frumusețea ei este pentru că strămoșii noștri s-au sacrificat pentru împlinirea acestui mare vis de unire. Este datoria noastră să păstrăm tradiția și cultura românească și să îi educăm pe copii să aibă respect față de istoria acestui popor.
,,LA MULȚI ANI ROMÂNIA!”
,,LA MULȚI ANI TUTUROR ROMÂNILOR!”