Presa

Comunitatea greco-catolică din Wiener Neustadt

today21 May 2020 62

Background
share close

Prima Sf. Litughie la Wiener Neustadt s-a celebrat în data de 18 mai 2014. Ideea celebrării unor Liturghii la Wiener Neustadt s-a datorat faptului că familiile Greco-catolice, care locuiau aici participau la slujbele religioase tocmai la Viena. Părintele Protopop Vasile Luțai celebrează astfel pentru prima dată Liturghia în capela Sfanta Katharina din Wiener Neustadt. Parintele Ioan Iulian Hotico, vicar parohial la comunitatea românească din Viena, Penzing, celebrează cu regularitate de doua ori pe lună in aceeași capelă. În anul 2017 este numit în mod oficial de către Arhidieceza de Viena ca responsabil pentru românii din orașul Wiener Neustadt și din protopopiatul Wiener Neustadt. Din anul 2015 este ajutat în păstorire și de părintele diacon Felician Petru Vladu, care locuiește în Wiener Neustadt, iar din anul 2019 și de către parintele Petru Vladu, preot pensionar, care s-a mutat în Austria la fiul său. Comunitatea are doua hramuri: Sf. Andrei și Sf. Dumitru. Vreme de 5 ani s-a celebrat hramul de iarna – Sfantul Andrei.

Din anul 2019 s-a început celebrarea hramului de toamna – Sfantul Dumitru, 26 octombrie.

Capela Sfanta Katharina se găsește la parterul casei parohiale de lângă Domul din Wiener Neustadt.

Menționăm că orașul Wiener Neustadt a fost sediu de episcopie vreme de câteva sute de ani, de aceea avem și acest impozant Dom în oraș. Din secolul al 18-lea, sediul episcopiei s-a mutat la St. Pölten.

Părintele Ioan Iulian Hotico s-a născut în localitatea Bogdan Vodă, Maramureș, în anul 1978. După clasele primare, continuă școala la Sighetu Marmației. După finalizarea liceului în anul 1997, studiază Sociologia la Universitatea din Oradea, studiu încheiat în anul 2001. În anul 2000 începe studiul Teologiei Greco-Catolice la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, departamentul Oradea. După finalizarea studiilor teologice, primeste o bursă pentru un master în limba engleză la Institutul Teologic Internațional din Gaming, Austria. În anul 2006, proaspătul absovent de master, cu specializarea în Teologia Familiei, se mută la Viena, unde începe studiul limbii germane. În anul 2007

este admis la master și, fiind căsătorit din 2005, este hirotonit diacon la data de 11 februarie 2007 în catedrala din Oradea, de catre PSS Virgil Bercea. În acealasi an, pe 2 decembrie, este hirotonit preot tot în catedrala Sfantul Nicolae din Oradea, alături de înca patru colegi.

Din anul 2008 începe slujirea într-o parohie romano-catolică, Leopoldau, din Viena, ca și vicar parohial. În anul 2011 este numit vicar parohial la Misiunea Româna Unită din Viena, Penzing, iar în 2014, după cum am amintit mai sus, începe organizarea parohiei Wiener Neustadt.

Parintele Ioan Iulian Hotico a particpat la mai multe școli de vară, a scris diferite articole, a susținut comunitatea romanească și pe tinerii muzicieni români. A organizat peste 20 de concerte cu artiști români. Pentru promovarea și popularizarea ritului bizantin a celebrat liturghii misionare în limba germană în parohii romano-catolice. În domeniul caritativ, a organizat transporturi de ajutoare în Romania, la aziluri de bătrâni și la familii sărace.

Un moment foarte frumos a fost organizarea “Întâlnirii preoților români Greco-Catolici din Europa” la Viena. În calitate de co-organizator alături de părintele diacon Felician Vladu, organizator principal fiind Partintele Protopop Vasile Luțai, au găzduit această întâlnire unde au participat peste 40 de preoți, un record în ceea ce privește numărul de participanți.

Parohia din Wiener Neustadt a reluat slujbele dupa criza Covid – 19, începând cu 17 mai 2020, într-o noua locație. Comunitatea românească a primit cu drept de folosința Biserica Sf. Leopold.

Cateva date despre această frumoasa biserică: a fost ridicată între 1737 și 1743. În anul 1745 a fost sfințită cu hramul Sfântul Leopold. Ea a fost construită la dorința Feldmareșalului Franz Leopold von Zungaberg ca biserică pentru ordinul iezuit. Prin interzicerea ordinulul iezuit devine biserica spitalului militar (1783-1903), dupa care a găzduit Muzeul Municipal. Actualmente este biserica de filie pentru

Domul din Wiener Neustadt.

 

Comunitatea românescă dorește să se roage în această frumoasă biserică și îi mulțumește bunului

Dumnezeu pentru tot.

Ad maiorem Dei gloriam!

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

39 de ani de la zborul primului și singurului român care a zburat în cosmos, Dumitru Dorin Prunariu

Pe 14 mai 2020 se împlinesc 39 de ani de când primul și singurul cosmonaut român,Dumitru – Dorin Prunariu, a înconjurat Pământul de 125 de ori, parcurgând 5.260.000 km, cu viteza de 28.000 km/oră, însumând un timp total de zbor de 7 zile,20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde. La doar 29 de ani era al 103-lea cosmonaut din lume la momentul zborului. Acest zbor, de importanță […]

today15 May 2020 23


Similar posts

Presa

Războiul Hamas, interviu cu prof. Ada Aharoni

Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024   Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)   Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]

today26 January 2024 11

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sponsori
0%