Presa

COMUNICAT DE PRESĂ

today2 May 2021 34

Background
share close

TRADIȚII ALE SĂRBĂTORILOR PASCALE

Eveniment organziat de RadioTV Unirea Internațional Austria

 
 
 

Însemnări de suflet

 

Cu siguranță, aceste însemnări vor face popas de suflet pentru acei care dedicația și vocația fac un tot unitar.

Evenimentul organizat în Vinerea Mare, 30.04.2021, a fost atât emulativ, cât și constructiv, pentru că a reunit spiritualitatea românească de pretutindeni în jurul RadioTV Unirea Internațional, în conceptul președintelui, Ioan Godja (vicepreședinte la AJRP pentru Europa) ca fiind o Emisiune Specială, de Paști.

 

Animați de o liniște solemnă, din care au răzbătut, mut, doar glasuri de toacă, vestind a jale, în Vinerea Neagră, Mare, cei prezenți la însuflețirea din studio, prin intervențiile în direct, au vestit că, din Înalt, va pogorî Lumina!

 

Îmbierea la Atmosfera de Sărbătoare înspre elita românească, celebră și răspândită în toate colțurile de trăire românească, i-a revenit doamnei Ionela Flood, vicepreședinte al RadioTV Unirea Viena Internațional, președinte al Societății Românca, Londra, doctor în Managementul Proiectelor, scriitor, membru al Ligii Scriitorilor români, cu un număr impresionant de volume publicate. Aceasta a exprimat, în alese vorbe, prețuirea pentru prezența frumoasă la Sărbătoarea românilor, online, Acasă, precum și Salutul domnului Ioan Godja, președinte al RadioTV Unirea Internațional Viena și presedinte de onoare și fondator al Cercului Româno-Austriac de la Viena.

 

Prin pomi e ciripit și cânt (…) /e pace-n cer și pe pământ” (La Paști, George Coșbuc, 1896)Emisiunea Regal-Maraton a convers spre o unică accepțiune, aceea că a scos în evidență apartenența românilor la Spațiul sufletesc al Reliefului geografic-cultural român, care a fost ilustrativ, iconic și imagologic reprezentat magistral, într-o succesiune de mărturii, îndătinând veșnicia noastră, pe acest sfânt pământ.

Despre Paști, ca Sărbătoare a supliciului suprem, despre datini, credințe, bucate, dăruire, devoțiune, speranță, răbdare, iertare, Lumină, într-un cuvânt despre Înviere au vorbit români cu suflet deschis și inima înfășurată în dragoste, căci, nu-i așa?, ce este Viața, cu Moartea pre Moarte călcând, decât o Învăluire unică, un Prag, o Trecere de la Eros la Thanatos, cu Lacrimi de plânset!?

Și, într-un mod cu totul aleatoriu, vom trece la „scena invitaților” și numele acelora care, preț de două ore, au vestit Ceas de Mare Praznic:

 

Claudia Motea este o actriță româno-canadiană cu o personalitate artistică atipică, deoarece pe lângă profesia de actriță, ea reușește să se impună pe scena vieții culturale românești și internaționale și ca poetă, scriitoare, dramaturg, scenaristă, traducătoare și profesoară de artă dramatică. Astfel, ea apare sub lumina reflectoarelor cu mult succes, de la București până în Los Angeles, deținând numeroase distincții în țară și în străinătate ca actriță-one woman show și dramaturg. În momentul de față, este director artistic al Teatrului Nostrum, teatru afiliat Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și profesor de artă dramatică la Centrul Cultural Mihai Eminescu din București. În prezent, Claudia Motea se pregătește pentru un nou spectacol multimedia, SHALOM, ISRAEL!, în regia lui Toma Enache și de publicarea unui nou volum de poeme, Caruselul fericirii.

Cum gândim, Sufletul este nemuritor, Istoria decojită a neamului românesc, Versuri din Provincia Inimii sunt doar câteva din volumele semnate de Gheorghe Șerbănescu, vicepreședinte pentru America al Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, membru al Uniunii Scriitorilor de Limbă Română, membru al Asociației Jurnaliștilor Europeni, cu studii de istorie și jurnalism.

 

Cornel Udrea, scriitor, ziarist, a lucrat 40 de ani, până în 2012, în Societatea Română de Radiodifuziune, Studioul de Radio Cluj, ca realizator-coordonator programe de divertisment, teatru radiofonic şi spectacole cu public, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru de onoare al Ligii Scriitorilor Români, membru de onoare al Uniunii Ziariştilor din România, director onorific al Asociaţiei Culturale Interludis, rector onorific al Academiei de Umor „Răzeşii”, din Suceava, autor a peste 128 de cărţi (poezie, proză, teatru, monografii, antologii, eseu – în mai multe ediţii) şi casete audio, CD-uri. Realizator, în premieră mondială editorială, a două volume de proză umoristică în Braille (pentru nevăzători), autor a 19 spectacole de teatru radiofonic naţional şi regional.

 

Constantin Rusnac, muzicolog, specialist în istoria și teoria muzicii, profesor universitar, Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, România, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, România, membru al juriilor concursurilor internaţionale Mamaia-91 (muzică uşoară, România), Crizantema de aur, Târgoviște, România, Daşac (violă, Kiev-2004), preşedinte al juriilor concursurilor internaţionale E. Coca, instrumente cu coarde, instrumente populare, în fiecare an începând cu 1995, care se desfăşoară la Chişinău; preşedinte al juriului internaţional la Jocurile Delfice: Breansc-2002, Rusia, proba „voce, muzică uşoară”; Astana-2006, Kazakhstan, proba „cântec popular”; Mensk, Belarus-2009, proba „canto academic”, Erevan, Armenia-2010, preşedinte al juriului concursului internaţional al lutierilor (meşteri de instrumente, vioară, violă, contrabas, nai, fluier, taragot, caval), Chişinău 2005, ș. a., autor de lucrări de muzicologie, articole, emisiuni radio şi TV, culegeri folclorice, creaţii corale, instrumentale, muzică vocală, de cameră, vocal-simfonică, pentru teatru, muzică de film, romanţe, cântece, cântece pentru copii, muzică uşoară.

 

Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru conservarea si promovarea Culturii tradiționale românești din Cernăuți, inițiator și organizator a patru festivaluri internaționale și trei festivaluri naționale.

 

Theodore Coresi, doctor în muzică, artist liric, diacon, autor al volumelor Dramaturgie şi retorică în muzica de cult creştină şi Capodopere muzicale inspirate din liturghie, ambele apărute la Editura Muzicală, Bucureşti, apariţii ca solist invitat pe unele din cele mai mari scene de operă ale lumii: Opera de Stat din Viena, Teatro Massimo di Palermo, Teatro Sao Carlo di Lisabona, Canadian Opera Company – Toronto, Opera Royal de Wallonie – Liege, Opera de Stat din Praga, Opera Leipzig, Opera Națională Bratislava, Wiener Kammeroper, Bregenz, Klagenfurt, Vest Norges Opera-Bergen, etc., participare la festivaluri internationale de operă, cum ar fi: Wexford, Las Palmas de Gran Canaria, Santa Cruz de Tenerife, Oviedo, Malaga, Pamplona, Gars am Kamp, Roma-Castel Gandolfo, Spectaculum şi Klangbogen – Viena, a fost partenerul unor staruri mondiale cum ar fi Renata Scotto, Ghena Dimitrova, Maria Chiara, Maria Guleghina, Viorica Cortez, Matteo Manuguerra, Vicente Sardinero, Nicolae Herlea, Keith Olsen, Norma Fantini, ș.a., a făcut numerose înregistrări de radio şi televiziune (inclusiv live) cu RTBF (Belgia), ORF (Austria), TV Malta, TVR (Romania), Radio Tokyo, conduce propriul Studio de canto “Opernsänger” în Viena, a înfiinţat trupa de operă „Vienna Opera Company”, pe care o conduce în prezent și cu care a întreprins deja turnee în Germania, Austria, Romania, Italia.

 

Alexandru Ion Giboi, un prieten de nădejde și colaborator de excepție al postului nostru, RTV Unirea Internațional, dar și al (AJRP) Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, cu sediul în Canada, a studiat Știinte Politice și Sociologie la SNSPA, Inginerie Biomedicală la Politehnică, Politică Externă și Diplomație la Institutul Diplomatic Român și Securitate și Bună Guvernare la Colegiul Național de Apărare, este secretar general al Alianței Europene a Agențiilor de Presă, (European Alliance of News Agencies, EANA). Înainte de a lucra în sectorul media, Alexandru Giboi a lucrat ca și consultant în relații de presă.

 

Ovidiu Constantin Cornilă, scriitor, realizator și redactor RadioTV Unirea Internațional Madrid, profesor, director al revistei de literatură Cuvânt românesc, președinte al Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Romani din Spania, membru AJRP.

 

Din Muzeul Ciocănești, Suceava, au participat ing. Radu Ciocan, primar, împreună cu Gheorghe Tomoioagă, fost primar, Mihai Țehanciuc, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Române „Nașterea Maicii Domnului”, Botoș-Ciocănești, muzeografa, Marilena Niculiță, prof. Claudia Samson și Maria Timu, meșteri și rapsozi populari. Îmbracați în portul tradițional, cu chipuri senine, radiind bucurie si pace, credincioșii din Bucovina ne-au arătat felul în care știu să păstreze, pe lângă credința ortodoxă, tradițiile și obiceiurile primite de la străbuni.

 

Florica R. Cândea, filolog, redactor-șef al revistei Gutenberg – Universul cărții, realizator emisiune radio, membru al AJRP, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști Români.

Se cuvine să amintim și numele Radu Badoiu, psiholog, care a asigurat pupitrul tehnic al emisiunii, care a fost moderată de Silviu Szentesi, profesor universitar, redactor RadioTV Unirea Internațional Viena.

În loc de concluzii

Seara, cu un conținut liturgic și încărcat de sensuri și eresuri, a fost una a comuniunilor sufletești, s-a încheiat cu o Priceasnă, interpretată de Ștefana Iosub (studenta dr. diac. Theodore Coresi, Viena), care, prin Graiul sufletului rostit „Iubite-voi, Doamne!”, a completat, duios, Rugăciunea Magisterului Său. Absolventă a Facultății de Informatică din Iași și actual angajată la o companie de IT din Austria, Ștefana Iosub este o fire energică, extrovertită și ambițioasă, reușind să ducă la bun sfârșit ceea ce își propune.

Desigur, mai actuale ca oricând, versurile lui Alexandru Vlahuță, din poemul Hristos a înviat , au încheiat, litanic, Serata dedicată Sărbătorilor de Paști: „Voi, toți ce-ați plâns în întuneric / Și nimeni nu v-a mângâiat / Din lunga voastră-ngenunchere / Sculați, Hristos a Înviat!”

RadioTV Unirea Internațional

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

Primul Congres Mondial pentru Pace IFLAC în America Latină

În zilele de 12-17 februarie a.c. în oraşul Chimbote din Peru va avea loc al 7-lea Congres Mondial pentru Pace IFLAC, care va fi primul Congres Mondial IFLAC organizat în America Latină. IFLAC este forma prescurtată din limba engleză pentru Forumul Internațional pentru Literatură și o Cultură a Păcii. Iniţial s-a dorit participarea în persoană la Congresul IFLAC din Peru, dar din cauza pandemiei de coronavirus, acesta va avea loc […]

today8 February 2021 17

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sponsori
0%