Presa

,,Aură de mister și lumină” în pictura Elisabetei Veress

today16 September 2019 21

Background
share close

La început de lună iulie, pe data de 5 iulie Muzeul Județean de Mineralogie ,,Victor Gorduza” din Baia Mare a fost gazda unui eveniment expozițional remarcabil. Artist plastic din Cavnic, Maramureș, Elisabeta Veress a deschis o expoziție personală intitulată ,,Lumina din adâncuri”. Cele douăzeci de lucrări expuse sunt dedicate mineritului și vieții celor ce aduceau la suprafață bogațiile din întunericul pământului. Așa cum susține creatoarea ,,am dorit să mă definesc tematic și stilistic în demersul meu pictural, cu propunerea incandescenței de lumină care să ascundă haul de întuneric al muntelui terifiant. Lumina încandescențeă pe care o propun ca variantă alternativă a locului comun despre mina și mineri, constituie o magică negare a întunericului. Omul pleacă sau iese din adâncuri cu karma lui solară care-l ajută, îl sprijină, îi limpezește mintea. Cu lumina care-l învăluie protectoare, nu o lumină fizică, repet, ci o lumină karmică, omul rezistă spasmelor de frică, temeri că nu se va mai întoarce din haul negru, că va rămâne captive muntelui.”

În deschidere au susținut scurte alocuțiuni doamna Elisabeta Fodor din partea Muzeului Județean de Mineralogie ,,Victor Gorduza” Baia Mare, prof. Traian Mârza din Alba Iulia, artist plastic Vasile Mureșan din Târgu-Mureș, artist plastic Emil Kovacs din Satu Mare, fostul ministru Nicolae Dicu și subsemnata. Evenimentul a fost organizat sub egida Consiliului Județean Maramureș, al Asociației Culturale ,,Diamant de Maramureș și bineînțeles al Muzeului Județean de Mineralogie ,,Victor Gorduza” Baia Mare.

Mina, ca temă, poate fi privită din mai multe unghiuri și poate avea mai multe conotații. Mina, poate reprezenta o matrice, neantul din care venim, fiecare artist putând fi privit ca o părticică de minereu. Urmează șlefuirea prin intermediul cunoașterii, scoaterea la lumină, evidențierea, punerea în valoare cu ajutorul celor care oferă sprijin moral și material.

Tema mineritului o preocupă pe pictorița Elisabeta Veress de mai mulți ani, iar cele douăzeci de lucrări expuse sunt numai o mică parte din creația domniei sale. Se pot observa cele două direcții – bogăția pamântului prin florile de mină ,,Cuarț”, ,,Reflexe”, ,,Geodă”, ,,Reflexe minerale” și trăirea sufletească a minerului și a familiei acestuia ,,Deznădejdea”, ,,Bivolul la muncă”, ,,Sărbătoare în familie”.

Fină observatoare, pictorița are un ciclu de lucrări ,,Lumina din adâncuri”. Aici, privitorii pot descoperi tunelul ca spațiu de trecere, dar care poate fi privit ca un fir ce leagă întunericul de lumină, un pasaj de trecere de la mineral la uman, de la pământ la cer. O coborâre, poate fi și o coborâre în interiorul ființei pentru ca apoi, să găsești resurse pentru a te putea înălța. Nu poți urca până nu ai puterea să cobori. Așa cum lumina nu poate exista fără umbră, nici viața omului nu poate să fie fericită dacă nu trece prin anumite încercări, acestea consolidându-i structura interioară.

Îndrăgostită de pictura lui Van Gogh, dar fără a pastișa, Elisabeta Veress propune în creațiile sale un tip de exprimare, o cromatică interesantă ce pendulează de la gravitate la sublim. Tonurilor grave li se alătură cele pline de vibrație înaltă, spectaculare, ce creează o anumită muzicalitate. Ai sentimentul că treci de la gravitatea muzicii lui Bach la ludica muzică a lui Mozart. Pensulațiile largi se juxtapun cu cele pline de ritm, iar desenul evidențiază prin stilizare, mesajul lucrării. Pictorița este foarte atentă la dimensiunea fiecărei lucrări, la ceea ce vrea să transmită prin mijloacele plastice, la echilibrul și mai ales are grijă de calitatea și cantitatea culorii folosite.

 

Citând titulul unei din lucrările Elisabetei Veress – ,,Căutătorii” pot spune că fiecare din noi suntem căutători în permanent, fiind doritori să evoluăm, să ieșim la lumină din angoasele vieții.

 

Și așa cum spunea pictorița în argumentul său de susținere al temei, ,,proiectată în amintiri, mina și minerul fac acum corp comun cu o irealitate paradisiacă. ”

Written by: Echipa RadioTV Unirea

Rate it

Previous post

Presa

Considerații generale

Mă întrebam adesea, mă întreb și acum, oare de ce întotdeauna când primesc o carte, o răsfoiesc de la Coperta IV(înspre conținut , spre Coperta I). ”Un om între oamenii buni”se definește autorul , de profesie inginer , sculptor de metal , deschizător de drumuri cu/și despre oameni, pictor de icoane bizantine ferecate în metal ș.a   Ne place sau nu, fiecare evadăm în viață, din cotidian, din vieți paralele, […]

today16 September 2019 53


Similar posts

Presa

Războiul Hamas, interviu cu prof. Ada Aharoni

Războiul Hamas - Israel, din 7 octombrie 2023 până în 10 ianuarie 2024   Interviu al jurnalistei Lucretia Berzintu cu prof. Ada Aharoni, fondatoare și președinte mondial al Forumului Internațional pentru Literatură și Cultură pentru Pace (IFLAC)   Hamas este o organizație teroristă islamistă palestiniană. Scopul său declarat este distrugerea […]

today26 January 2024 13

0%